Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Το πολιτικό «love story» του Ανδρέα και της Δήμητρας

Ο άτακτος βίος του ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

Η δεκαετία του 1980 ήταν γεμάτη από πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις. Ήταν σα να αποτελούσε τη «γέφυρα» για την Ελλάδα της προηγούμενης, με την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Αναμφισβήτητα ένα από τα κεντρικά πρόσωπα (αν όχι το πλέον κεντρικό)  εκείνης της εποχής ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο ιδρυτής και φυσικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά απασχόλησε την κοινή γνώμη και με τα… ερωτικά του μπλεξίματα.

Όντας παντρεμένος ο Ανδρέας «έμπλεξε» με την Δήμητρα Λιάνη, μια ξανθιά αεροσυνοδό και το «παράνομο» ειδύλλιό τους έγινε πρωτοσέλιδο πολύ πριν επισημοποιήσουν τη σχέση τους με θρησκευτικό γάμο το 1989!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας άνθρωπος που έζησε τη ζωή του στο «φουλ», χωρίς να διστάσει να πάει κόντρα στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει ένας πρωθυπουργός. Η σχέση του με τη Δήμητρα Λιάνη είναι ίσως το κορυφαίο «love story» της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Ένας γάμος που διαλύεται, μια σχέση που γεννιέται

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν παντρεμένος με την ελληνοαμερικανίδα ακτιβίστρια Μαργαρίτα Τσαντ από το 1951. Πριν ήταν παντρεμένος με την Χριστίνα Ρασσιά την οποία χώρισε για να παντρευτεί τη Μαργαρίτα και μαζί της να αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον Γιώργο, τη Σοφία, το Νίκο και τον Αντρίκο.

Ο γάμος τους, βέβαια, κάθε άλλο παρά στρωμένος με… ρόδα ήταν. Η άτακτη ζωή που έκανε ο Ανδρέας έφερνε διαρκώς τη Μαργαρίτα σε δύσκολη θέση. Η πρώτη φορά ήταν πριν την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Τότε ο Ανδρέας έκανε σχέση με την Έπη Σκιαδαρέση, τη νεαρή σύζυγο του γνωστού μηχανικού και εργολάβου Γιώργου Σκιαδαρέση, που ήταν παλιός συμμαθητής του στο Κολλέγιο Αθηνών.

Η σχέση αυτή πήρε και έντονες πολιτικές διαστάσεις όταν το 1964 η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου ανέθεσε το καινούριο σχέδιο πόλεως της Πάτρας στον Γιώργο Σκιαδαρέση.


Την περίοδο της Χούντας η οικογένεια Παπανδρέου μετακόμισε στη Σουηδία και συγκεκριμένα στην Στοκχόλμη. Εκεί ο Ανδρέας έκανε μια νέα ερωτική σχέση, αυτή τη φορά με την ηθοποιό και τηλεπαρουσιάστρια Ράνια Μπριγκίτε Νίμπλουμ! Μαζί, μάλιστα, αποκτούν, και μια κόρη. Την Αιμιλία.

Ούτε αυτή η ιστορία, πάντως, έδειχνε ικανή να διαλύσει το γάμο του Ανδρέα με την Μαργαρίτα. Όλα άρχισαν να αλλάζουν, ωστόσο, όταν μεταπολιτευτικά η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο Ανδρέας αρχικά έκανε σχέση με την ανιψιά του Αριστοτέλη Ωνάση, Μαριλένα Πατρονικόλα, και στη συνέχεια άρχισαν να υπάρχουν ψίθυροι για μια… αεροσυνοδό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Ψίθυροι που στη συνέχεια έγιναν «κραυγές» καθώς φαινόταν από την αρχή πως αυτή δεν ήταν μια σχέση όπως οι προηγούμενες

Ο έρωτας, το πάθος και το ιστορικό νεύμα στο αεροπλάνο

Αρχικά, μέσα από τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων, οι δημοσιογράφοι άφηναν υπονοούμενα για τη νέα σχέση του Ανδρέα. Ο ίδιος δεν έδειχνε να ενοχλείται καθόλου όντας συνηθισμένος.

Δεν έκανε κάτι, μάλιστα, που να δείχνει ότι προσπαθεί έστω, να κρύψει κάποιες από τις «παράνομες» σχέσεις του. Πόσο, μάλλον, αυτή που έδειχνε να είναι διαφορετική από τις άλλες.

Την Πρωτοχρονιά του 1986 η Μαργαρίτα βρισκόταν στην Αίγινα, ενώ ο Ανδρέας «είχε το δικό του πάρτι» όπως γράφει η ίδια στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα, έπειτα από τη συνάντηση στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαφανίζεται για ημέρες, με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να κυριολεκτικά… οργιάζουν.


Το αυτί του Ανδρέα, ωστόσο, δεν ιδρώνει και ενδεικτικό είναι το περιστατικό που περιγράφει η Μαργαρίτα στο βιβλίο της. «Είδα μια Αμαζόνα -σαν γυναικεία σιλουέτα- που χοροπηδούσε γύρω από τον Ανδρέα» σημειώνει αναφερόμενη σε ένα ταξίδι που έκανε το ανδρόγυνο στο Μεξικό και καταγράφει τη σκηνή που έβλεπε και η ίδια όντας καθισμένη στο μπαλκόνι του δωματίου τους με τον Ανδρέα στην παραλία: «Η γυναίκα αυτή είχε τα πόδια της σχεδόν περασμένα γύρω από το σώμα του άνδρα μου» τόνισε και περιγράφει γλαφυρά πως παρατηρούσε τα στήθη της να… «ανεβοκατεβαίνουν σαν δύο βουνά από ζελέ»!

Η Δήμητρα μπαίνει ως αεροσυνοδός στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο το 1982 μετά από εισήγηση του ξαδέρφου της Γιώργου Λιάνη. Η σχέση που θα γίνει μέχρι και πρωτοσέλιδο στον Ιαπωνικό Τύπο, ωστόσο, ξεκινά το 1986 και «επισημοποιείται» δυο χρόνια αργότερα.



Τότε ο Ανδρέας που επέστρεφε από το Λονδίνο μετά από εγχείρηση καρδιάς, κάνει το περιβόητο νεύμα προς τη Δήμητρα να τον ακολουθήσει και να κατέβουν μαζί τις σκάλες του αεροπλάνου! Ήταν η κίνηση που, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιες εφημερίδες την επόμενη ημέρα, εισήγαγε και επίσημα τη Δήμητρα Λιάνη στην… πολιτική ζωή της χώρας!

Μαζί μέχρι το τέλος

Στις 13 Ιουλίου 1989, ο 70χρονος Ανδρέας και η 35χρονη Δήμητρα παντρεύονται, αφού πλέον είχε εκδοθεί και το διαζύγιο με τη Μαργαρίτα. Όπως έλεγε ο ίδιος χαριτολογώντας, το «αποκατέστησε το κορίτσι»! Ο γάμος τους θα γίνει στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας και θα είναι το κοσμικό γεγονός της χρονιάς.

Ο γάμος, ωστόσο, δεν καταλάγιασε ούτε μια στιγμή το σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από αυτή τη σχέση. Για την ακρίβεια είναι ένας σάλος… διαρκείας που κόπασε μόνο πολλά χρόνια μετά το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.


Ποιος, άλλωστε, δεν θυμάται, τα πρωτοσέλιδα της Αυριανής ή την επίθεση που είχε δεχθεί ο Ανδρέας Παναδρέου για τη επονομαζόμενη από τον Τύπο της εποχής και ως «ροζ βίλα» της οδού Αγράμπελης στην Εκάλη για την οποία το ζευγάρι είχε κατηγορηθεί πως σπατάλησε για την ανέγερσή της τεράστια ποσά και, μάλιστα, εν μέσω οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.

Ήταν τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το περιβόητο «χτυπήστε εμένα κι όχι τη Δήμητρα»!

Με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, η Δήμητρα ανέλαβε τη διεύθυνση του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού. Δημοσιεύματα την κατηγορούσαν ότι εκμεταλλευόταν τον βαριά άρρωστο Ανδρέα και κυβερνούσε την Ελλάδα με μία «αυλή» υποτακτικών που περιελάμβανε φίλες της αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής Αεροπορίας και… μοντέλα!

Στις 20 Νοεμβρίου 1995 ο Ανδρέας μπαίνει στο Ωνάσειο όπου θα παραμείνει για νοσηλεία επί 123 ημέρες στη διάρκεια των οποίων παραιτείται από την πρωθυπουργία της χώρας. Η Δήμητρα πηγαίνει καθημερινά στο νοσοκομείο και σε κάθε εμφάνισή της γίνεται κυριολεκτικά χαμός με τις κάμερες να τρέχουν από πίσω της για ένα πλάνο και τους δημοσιογράφους να ζητούν μια δήλωση. wkadknr1

Τελικά ο Ανδρέας Παπανδρέου θα φύγει από τη ζωή στις 23 Ιουνίου του 1996 και τότε η Δήμητρα θα νιώσει -όπως η ίδια έχει δηλώσει- πως «έχασε το αλεξίσφαιρό της»! Οι επιθέσεις στο πρόσωπό της δεν θα σταματήσουν ούτε τότε και αυτή τη φορά εστιάζουν στην αγάπη που είχε η πρώην πρώτη κυρία της χώρας σε αστρολόγους και ιερείς, ενώ επανήλθαν και χαρακτηρισμοί όπως «μαιτρέσα» ενώ καθημερινά ήταν τα δημοσιεύματα που τόνιζαν πως «δεν έχει καμία θέση στο ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου