Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Απλά βήματα για να μειώσετε την πρόσληψη κακών λιπαρών στη διατροφή σας


Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα trans λιπαρά οξέα και την επιβαρυντική δράση που ασκούν στον οργανισμό.

Πρόκειται για λιπαρά οξέα που, αν και βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε προϊόντα όπως το λίπος του μοσχαριού, το αγελαδινό γάλα και το βούτυρο, προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανική επεξεργασία διαφόρων ειδών φυτικών ελαίων.

Στις ετικέτες τροφίμων αναγράφονται ως υδρογονωμένα φυτικά έλαια και χρησιμοποιούνται προκειμένου να βελτιώσουν την υφή, τη γεύση, τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής πολλών προϊόντων, που καταναλώνουμε καθημερινά.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν την αυξημένη πρόσληψη trans λιπαρών οξέων με την αθηροσκλήρωση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ έχει φανεί ότι μπορεί να σχετίζονται και με τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, την ινσουλινοαντίσταση, το σακχαρώδη διαβήτη και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Στη συνέχεια, θα δείτε 3 βήματα για να μειώσετε την πρόσληψη των εν λόγω «ανθυγιεινών» συστατικών:

1.Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό και αποφύγετε τη χρήση σκληρών μαργαρινών και προϊόντων επάλειψης φυτικών ελαίων.

2.Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων αρτοσκευασμάτων, όπως κέικ, κρουασάν, κατεψυγμένες ζύμες, πίτσες και σφολιάτες, πατατάκια και γαριδάκια, από τα οποία δεν έχουν αφαιρεθεί τα trans.

3.Αποφύγετε ή μειώστε την κατανάλωση γρήγορου-πρόχειρου φαγητού και ειδικότερα τηγανιτών τροφίμων.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου