Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Ο καφές στην καθημερινότητα μιας εγκύου

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, με σημαντικές αλλά καθ’ όλα φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα και τη λειτουργία κάποιων οργανικών της συστημάτων.

Οι αλλαγές αυτές απαιτούν αντίστοιχη προσαρμογή της διατροφής της, ούτως ώστε να παρέχονται τόσο σε αυτή όσο και στο έμβρυο τα απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξή του συστατικά. Δυστυχώς το υπερβολικό άγχος τόσο της ίδιας της μητέρας όσο και του περίγυρου που την περιβάλλει οδηγεί συχνά σε υπερβολές, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει λόγος.

Ειδικά σε θέματα που αφορούν τη διατροφή μιας εγκύου η παραφιλολογία σε σχέση με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει και να πίνει είναι μεγάλη. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται από αρκετούς και το θέμα του καφέ και ιδιαιτέρως του στιγμιαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά ισχύει με βάση την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία και τις επίσημες οδηγίες.

Η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από μία έγκυο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 200 mg ημερησίως. Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα ρόφημα που περιέχει καφεΐνη. Ένας ζεστός στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης και ένας frappé περίπου 160, με βάση τη συνήθη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του (3γρ ζεστού ή 4γρ κρύου).

Αν τώρα λάβουμε υπόψη και τις «κρυφές» πηγές καφεΐνης, όπως για παράδειγμα μια κούπα μαύρο τσάι (μπορεί να μας δώσει μέχρι και 40 mg), ένα αναψυκτικό τύπου cola (μπορεί να δώσει μέχρι 40 mg), ένα ice tea (μπορεί να δώσει μέχρι 25 mg), ένα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα (μπορεί να δώσει μέχρι 20 mg), αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια κούπα ή ένα ποτήρι στιγμιαίος καφές την ημέρα σαφέστατα και μπορεί να καταναλωθεί από μία έγκυο.

Από εκεί και πέρα για όσες εγκύους θέλουν να καταναλώσουν παραπάνω, μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί ο ντεκαφεινέ στιγμιαίος, όπου εκεί η καφεΐνη είναι ελάχιστη και δεν ξεπερνάει τα 2 – 3 mg ανά φλιτζάνι.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου