Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Σπιτικά πεϊνιρλί

#tsoulotip: Μπορείτε να βάλτε ρίγανη μέσα στη ζύμη καθώς τη ζυμώνετε, για να έχετε ένα ακόμα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

ΥΛΙΚΑ

500γρ. αλεύρι σκληρό

9γρ. ξερή μαγιά

25γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1κ.γ. αλάτι

140γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

240γρ. γάλα χλιαρό

80γρ. νερό χλιαρό

1 αυγό για το άλειμμα

Υλικά για τη σάλτσα:

5 ντομάτες

2κ.σ. ρίγανη ξερή

1κ.σ. βασιλικό ξερό ή 10 φύλλα φρέσκο βασιλικό

1/2κ.γ. γλυκάνισο τριμμένο

1/2κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

Αλάτι

Πιπέρι

Υλικά για τη γέμιση:

Ζαμπόν σε φέτες

Μπέικον σε φέτες

Τυρί γκούντα τριμμένο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για τη σάλτσα: Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτα. Μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.

2Εκτέλεση για τα πεϊνιρλί: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.

3Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

4Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στη ζύμη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο μέτριο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.

5Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.

6Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι σε οβάλ σχήμα πάχους 3χιλ.

7Πιάνουμε το ζυμάρι από τα άκρα και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Απαλά τραβάμε τις άκρες του ζυμαριού για να το μακρύνουμε λίγο.

8Βάζουμε επάνω από κάθε ζυμάρι τη σάλτσα και τα υλικά που θέλουμε αφήνοντας 2,5εκ. κενό από τις άκρες. Γυρίζουμε τη ζύμη που περίσσεψε στα πλάγια, πάνω από τη γέμιση ώστε να δημιουργήσουμε μια φωλιά και τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν.

9Καλύπτουμε τα πεϊνιρλί με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

10Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση. Αλείφουμε τα πεϊνιρλί με αυγό και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το ζυμάρι.

11Αν θέλουμε να βάλουμε αυγό στη γέμιση το σπάμε πάνω από το πεϊνιρλί 5 λεπτά προτού είναι έτοιμα.

12Σερβίρουμε ζεστά κατευθείαν από το φούρνο.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου