Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Το συγκλονιστικό μυστικό του Παντελή Ζερβού: Έθαψαν ζωντανή την κόρη του


Μία από τις χαρακτηριστικότερες φυσιογνωμίες τη «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου κι ένας άνθρωπος σεμνός και ταπεινός ήταν ο Παντελής Ζερβός.


Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη Σαντορινιά Μαρία και το ζευγάρι απέκτησε τρείς κόρες. Η οικογένεια ζούσε στο Παλαιό Φάληρο το χειμώνα και τα καλοκαίρια μητέρα και κόρες τα περνούσαν στη Σαντορίνη, καθώς οι θεατρικές υποχρεώσεις του Ζερβού τον κρατούσαν συνήθως μακριά τους.

Η προσωπική τραγωδία θα του χτυπούσε την πόρτα το καλοκαίρι του 1956, όταν η οικογένεια βρισκόταν στη Σαντορίνη για τις θερινές διακοπές και ο Ζερβός ήταν στην Επίδαυρο. Ο Εγκέλαδος της 9ης Ιουλίου 1956 που ισοπέδωσε το νησί έθαψε κάτω από τα ερείπια τη μικρή του κόρη, τη 12χρονη Ευδοξία, γεγονός που πληροφορήθηκε ο Ζερβός λίγο πριν βγει στη σκηνή στην Επίδαυρο.

«Σκοτώθηκε η Ευδοξούλα», του είπαν, κι εκείνος ανέβηκε στη σκηνή και έπαιξε κάνοντας για άλλη μια φορά τον κόσμο να σκάσει στα γέλια με την αριστοφανική ερμηνεία του. Όταν τελείωσε, υποκλίθηκε, τον αποθέωσαν, τον ανάγκασαν μάλιστα να ξαναβγεί στη σκηνή άλλες οχτώ φορές, για τέτοια επιτυχία μιλάμε, και όταν αποσύρθηκε επιτέλους στα παρασκήνια, λιποθύμησε από τον καημό του.

Το δράμα έμελλε να έχει συνέχεια, καθώς τρία χρόνια αργότερα, κατά την εκταφή, διαπιστώθηκε πως το κοριτσάκι είχε ενταφιαστεί ζωντανό (η σορός της είχε αλλάξει θέση μέσα στο φέρετρο). Ο Ζερβός κράτησε το γεγονός μυστικό από τη γυναίκα και τις άλλες κόρες του και το εξομολογήθηκε μόνο όταν έφτασε στα τελευταία του.

«Εκείνες τις τραγικές μέρες στη Σαντορίνη όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν αμέσως για λόγους υγείας, καθώς τα μέσα ήταν ανύπαρκτα», είπε σε πολύ μεταγενέστερη συνέντευξη του.

Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Ιανουαρίου 1982 στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, προδομένος από την καρδιά του. Ο καημός του ήταν που δεν θα προλάβαινε να ζήσει στο ρετιρέ που είχε μόλις αγοράσει στο Λουτράκι, για να βλέπει τη θάλασσα στον τόπο που τόσο αγάπησε. Ήταν 73 ετών.

Πηγή: Λοιπόν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου