Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς συνδέεται η διατροφή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Multiple Sclerosis Journal, συνδέει την κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, ψάρια

όσπρια, αυγά και πουλερικά, με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης ή σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας χρόνιας αυτοάνοσης νόσου που επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 698 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Από τα εν λόγω ερωτηματολόγια, η ερευνητική ομάδα ταυτοποίησε δύο κυρίαρχα διατροφικά πρότυπα: ένα «υγιεινό» που περιλάμβανε ψάρια, πουλερικά, αυγά, όσπρια και λαχανικά κι ένα «Δυτικού-τύπου» διαιτολόγιο, με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά και χαμηλή κατανάλωση φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 252 ενήλικες διαγνώστηκαν με απομυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος, μια κατάσταση που συνήθως αποτελεί το πρώτο στάδιο της νόσου. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν το «υγιεινό» διατροφικό πρότυπο, είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης απομυελίνωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ειδικότερα, η υψηλότερη κατανάλωση υγιεινών τροφίμων βρέθηκε να συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου κατά 50%, συγκριτικά με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι σημαντικό να μελετηθεί περαιτέρω η σχέση των διατροφικών συνηθειών με τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς και να παρέχεται περισσότερη ενημέρωση ως προς τον πιθανό ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της νόσου, σε άτομα υψηλού κινδύνου.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου