Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Επιστήμονες συστήνουν την αποφυγή διαιτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, συσχετίζει την κατανάλωση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε

υδατάνθρακες με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 24.825 ενήλικες, που συμμετείχαν στη μελέτη NHANES μεταξύ 1999 και 2010. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων είχαν 32% υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε μέσο διάστημα παρακολούθησης 6.4 ετών. Αντίστοιχα, η πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο φάνηκε να είναι υψηλότερη κατά 51%, 50% και 35%, αντίστοιχα, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων.

Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και από μια μετα-ανάλυση 7 προοπτικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 447.506 ενήλικες, με μέσο διάστημα παρακολούθησης τα 15.6 έτη. Στην εν λόγω μετα-ανάλυση η πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο βρέθηκε να είναι υψηλότερη κατά 13% και 8%, αντίστοιχα, μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων είναι πιθανό να συνοδεύεται από υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, κορεσμένων λιπαρών και χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, που ενδεχομένως εξηγούν κατά ένα μέρος τον υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Κλείνοντας, συστήνουν την αποφυγή διαιτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, χαρακτηρίζοντάς τις ως μη ασφαλείς.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου