Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Αλκοόλ και αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση αποτελεί βασικό δείκτη της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα είναι κρίσιμη για την πρόληψη των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής συνδέονται στενά με τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, καθώς πολλοί παράγοντες μπορεί να συντελέσουν στην καλύτερη ρύθμισή τους ή αντίστοιχα να λειτουργήσουν επιβαρυντικά. Τι ισχύει, λοιπόν, για το αλκοόλ; Πώς επηρεάζει η κατανάλωσή του την αρτηριακή πίεση;

Στην πραγματικότητα, η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Ειδικότερα, ως αυξημένη θεωρείται η κατανάλωση που υπερβαίνει τα 2 ποτά ανά ημέρα και το 1 ποτό ανά ημέρα, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ φαίνεται να έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, αν και σε καμία περίπτωση δε θα συστηνόταν σε άτομα που δε συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ να το ξεκινήσουν, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Από την άλλη, ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να δίνουν ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους, που επίσης μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου