Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Χειροποίητες μπάρες δημητριακών: Πότε …στήνουν παγίδα στη δίαιτα

Πρόκειται για ένα εύκολο, γρήγορο και νόστιμο σνακ που αποτελεί συχνή επιλογή σε δίαιτες απώλειας βάρους.

 Ο λόγος για τις μπάρες δημητριακών, που έχουν γίνει

ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και μπορεί εύκολα να τις βρει κανείς σε σουπερμάρκετ, περίπτερα, φούρνους, γυμναστήρια και άλλα σημεία, σε μεγάλη ποικιλία.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, μια μπάρα δημητριακών κάθε άλλο παρά «διαίτης» μπορεί να είναι, τουλάχιστον όσον αφορά το θερμιδικό της περιεχόμενο. Ειδικότερα, πολλές μπάρες που πωλούνται σε φούρνους ή ζαχαροπλαστεία «χύμα», μπορεί να έχουν ιδιαίτερα υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, ιδιαίτερα όταν περιέχουν ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, ταχίνι, μέλι κλπ. Αντίστοιχα, προϊόντα που απευθύνονται σε αθλητές και προορίζονται για κατανάλωση μετά την προπόνηση είναι συνήθως πολύ πλούσια σε ενέργεια, αποδίδοντας ακόμη και 400-500 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Ακόμη όμως και όταν το θερμιδικό περιεχόμενο μιας μπάρας δημητριακών είναι σχετικά χαμηλό, σημασία έχει να ελέγχουμε και τη σύστασή της σε θρεπτικά συστατικά, η οποία μπορεί να κρύβει εκπλήξεις…. Πιο συγκεκριμένα, ανεξάρτητα από τις θερμίδες, πολλά προϊόντα είναι πιθανό να περιέχουν υψηλά ποσά ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών οξέων, συστατικών που ασκούν επιβαρυντική δράση στον οργανισμό και συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης πολλών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες των εν λόγω προϊόντων, ώστε να επιλέγετε αφενός όσα αποδίδουν λίγες θερμίδες, αλλά και εκείνα που έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου