Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Η "Λωξάντρα" είναι ένας ύμνος προς τον ελληνισμό»

Στη θεατρική παράσταση «Λωξάντρα», βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου συμμετέχει η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου υποδύεται ένα πραγματικό πρόσωπο, την τραγουδίστρια Ευθαλία.

«Η "Λωξάντρα" είναι ένας ύμνος προς τον ελληνισμό. Ένας ύμνος προς τους πρόσφυγες. Η χαρμολύπη. Οι μυρωδιές, τα φαγητά. Η Λωξάντρα μαγειρεύει και γλεντά με την οικογένεια της», λέει χαρακτηριστικά.

-Η Ευθαλία είναι υπαρκτό πρόσωπο;

«Είναι μια τραγουδίστρια που δεν έγινε πολύ γνωστή στην Ελλάδα, όπως η Παπαγκίκα, η Μαρίκα η Πολίτισσα ή η Ρόζα Εσκενάζυ. Είναι ένα φαινόμενο, γιατί τραγουδούσε στον Βόσπορο. Ο πατέρας της είχε βάρκα, γι' αυτό την αποκαλούσαν "γοργόνα του Βοσπόρου". Είχε θεία φωνή και οι βαρκάρηδες πήγαιναν κοντά στη βάρκα της, για να την ακούσουν».

- Ο Άκης Δήμου έβαλε την Ευθαλία στη μεγάλη παρέα της Λωξάντρας...

«Δεν υπάρχει στο κείμενο της Ιορδανίδου και είναι πολύ ευρηματικό. Η μουσική είναι συνδεδεμένη απόλυτα με τη ζωή της Λωξάντρας, αλλά και με τη Μικρά Ασία. Έχω και δύο σελίδες ρόλο. Κάνω πρόβες με αυτούς τους θαυμάσιους ηθοποιούς. Έχω πάθει την πλάκα της ζωής μου, καθώς βιώνω από κοντά πώς παίρνουν σάρκα και οστά οι ρόλοι τους. Είναι συγκλονιστική εμπειρία. Με πόση δουλειά και πόσο πάθος...».

-Καλοδεχούμενη η πρόταση του Σωτήρη Χατζάκη;

«Αρχικά σκέφτηκα: "Θα αφήσω το γάμο, να πάω για πουρνάρια;". Αλλά είναι η "Λωξά-ντρα". Και οι δύο οι γιαγιάδες μου ήταν Λωξάντρες. Η μία από τη Σμύρνη, η άλλη από την Κωνσταντινούπολη. Με τον ίδιο τρόπο έλεγαν "μπρε, εμένα θα με πεις!". Μαγείρευαν ολημερίς και ολονυχτίς. Το πήρα ευτυχώς κι εγώ. Κι έχω φίλους και την οικογένειά μου. Είμαι δεινή μαγείρισσα σαν τη "Λωξάντρα". Και το απολαμβάνω! Αντε μετά να χάσεις κιλό!..», αναφέρει στον Τηλεθεατή.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου