11/11/18

Γρηγόρης Βαλτινός: «Βλέπετε γύρω μας ανθρώπους που αναλώνονται και ξοδεύονται κυνηγώντας το χρήμα»

Ο Γρηγόρης Βαλτινός σε συνέντευξή του μιλάει για το έργο «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι».


Ποιο είναι το μάθημα ζωής που περνάει το έργο;

Πρέπει να αισθανόμαστε με το μυαλό και να σκεφτόμαστε με την καρδιά. Αυτό μας δίνει ευαισθησία και, ταυτόχρονα, μια λογική απέναντι στη ζωή και στα πράγματα. Δεν μας αφήνει να παρασυρθούμε εντελώς.

 Κι αυτή είναι η μάχη του Μιτς με τον Μόρι. Ο πρώτος δεν πιστεύει στη συγκίνηση, γιατί θεωρεί ότι αυτή αποδυναμώνει τον άνθρωπο. Ωστόσο, ο Μόρι του λέει συνέχεια: «Πρέπει να αισθάνεσαι και να συγκινείσαι γιατί αποκομίζεις πράγματα».

 Σε συμφέρει να έχεις αυτό που θα σου γλυκάνει τη ψυχή και θα σε πάει μπροστά σαν άνθρωπο. Άσχετα από το αν μείνεις πίσω σε κάποια πράγματα λόγω συναισθηματισμού ή της αγάπης και της αφοσίωσης. Και αυτά είναι ανταποδοτικά.

Η αγάπη, το χάδι και η αγκαλιά επιστρέφονται... Μπορούν να επιστραφούν σε κάποια αδύναμη στιγμή της ζωής σου που τα έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από μια εγκεφαλική σκέψη. Μπορεί η εγκεφαλική σκέψη και ο γιάπης να μην μπορούν να σε σώσουν, αλλά η αγκαλιά μπορεί...

Βλέπετε γύρω μας ανθρώπους που αναλώνονται και ξοδεύονται κυνηγώντας το χρήμα με οποιοδήποτε τρόπο. Τον τελευταίο καιρό ο ένας θέλει να επιβληθεί 'στον άλλον, να βγάλει περισσότερα χρήματα, έχοντας σαν αποτέλεσμα να αφήνουμε πίσω δυστυχισμένους ανθρώπους και παιδιά. Σ' αυτό το έργο τα λέμε όλα.

 Όποιο θέμα κι αν αγγίξουμε, μπορώ να σας πω μια ατάκα. Για παράδειγμα, ο Μόρι λέει: «η σύγχρονη κοινωνία σου δημιουργεί συνέχεια άγχος για το τι σου ξημερώνει αύριο. Κάνουμε αξίες μας λάθος πράγματα.

Αυτό λέω και στους μαθητές μου. Δεν σας αρέσει αυτή η κοινωνία; Αλλάξτε την! Εγκαταλείψτε την κατανάλωση, κλείστε τα χαζοκούτια, καλέστε φίλους στο σπίτι, ανταλλάξτε ιδέες. Αλλάξτε εσείς και θα αλλάξει ο κόσμος», δήλωσε στο περιοδικό mytv.

πηγή 

0 σχόλια: