Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research, αμφισβητεί τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, δείχνοντας ότι ακόμη και η κατανάλωση 1-2 ποτών ανά ημέρα συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο διαφορετικές ομάδες: 340.668 ενήλικες ηλικίας 18-85 ετών και 93.653 ενήλικες ηλικίας 40-60 ετών. Συνολικά, οι εθελοντές που συνήθιζαν να καταναλώνουν 1-2 ποτά, τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα βρέθηκαν να έχουν 20% υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν αντίστοιχη ποσότητα αλκοόλ, τρεις φορές την εβδομάδα ή λιγότερο. Μάλιστα, η αύξηση του κινδύνου ήταν ίδια για όλες τις ηλικιακές ομάδες και φάνηκε να οφείλεται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ για την καρδιαγγειακή λειτουργία, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι οι κίνδυνοι πιθανόν να είναι περισσότεροι από τα οφέλη. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα άτομα με ιστορικό καρδιοπαθειών θα μπορούσαν να καταναλώνουν αλκοόλ σύμφωνα με τις υπάρχουσες συστάσεις, αλλά οι ενήλικες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ίσως θα πρέπει να το αποφεύγουν.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου