Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Νίκος Κουρής: «Δεν θα με πάρει μαζί της προς τα κάτω η πραγματικότητα που μας τιμωρεί συνεχώς»

Τα προηγούμενα χρόνια δούλευε λιγότερο από… άποψη.

Πλέον ο Νίκος Κουρής κάνε πάρα πολλά πράγματα καθώς τα οικονομικά στο θέατρο είναι δύσκολα και εκείνος θέλει να ζει από τη δουλειά του!

Δίνει την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια δουλεύει αδιάλειπτα. Δεν επιθυμεί μια μικρή ανάπαυλα;

«Είναι μεγάλη τύχη αυτό. Ετσι το νιώθω. Και κουραστικό φυσικά. Θα ήθελα να κάνω πολύ λιγότερα. Στο παρελθόν έκανα λιγότερα από άποψη. Ομως τα οικονομικά είναι δύσκολα πλέον στο θέατρο και θέλω να ζω από τη δουλειά μου. Δεν θα παραπονεθώ, ωστόσο, γι' αυτό. Μας έχει μιζεριάσει η κρίση.

Είμαι περήφανος γιατί κάνω μια δουλειά που διάλεξα. Αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει -το πήρα απόφαση-, αλλά θα αλλάξω εγώ. Δεν θα με πάρει μαζί της προς τα κάτω η πραγματικότητα που μας τιμωρεί συνεχώς. Συζητάμε εννέα χρόνια μονίμως για την κρίση, είναι το απόλυτο άλλοθι για εκπτώσεις, ατασθαλίες και τεμπελιά» λέει αρχικά στο Gala και συνεχίζει:

«Σε αυτή τη χώρα λες και πολλαπλασιάζεται η βαρύτητα που σε τραβάει προς τα κάτω. Εκανα μια παράσταση στη Γαλλία το 2003 και περπατώντας στους δρόμους είχα την αίσθηση ότι όλοι θέλουν να κάνουν κάτι. Στην Ελλάδα όλοι σε σπρώχνουν να μην κάνεις τίποτα. Δεν μιλάει κανείς για την ποιότητα ζωής της καθημερινότητας. Η πτώση, βεβαίως, είναι κάτι που συμβαίνει στην πορεία μας, αλλά την τελευταία δεκαετία βιώνουμε το "πιο κάτω" από το "κάτω". Λείπει μια διέξοδος, μια προοπτική και το όνειρο. Δεν μιλάμε για μια καλύτερη ζωή.

Ας μην είμαστε αχάριστοι, ίσως η πλειονότητα δεν έχει το πρόβλημα της επιβίωσης, αλλά το πόσο απασχολείται το μυαλό με δημιουργικές σκέψεις. Πόσο βαρετό γίνεται το μυαλό. Ξέρετε τι με πιάνω να σκέφτομαι συχνά; "Καλά, μωρέ, με τόσα προβλήματα που έχει ο κόσμος θα έρθει να δει την παράσταση μας;". Αλλά έρχονται. Γιατί φεύγουν με ένα αίσθημα ευφορίας».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου