Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Φρούτα και λαχανικά ενισχύουν τη μνήμη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Neurology, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, συνδέει την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών, πορτοκαλί

και κόκκινων λαχανικών, μούρων και χυμού πορτοκαλιού με μικρότερη πιθανότητα εξασθένισης της μνήμης λόγω ηλικίας, στους άνδρες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 27.842 άνδρες, ηλικίας 51 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε τέσσερα χρόνια, για συνολικό διάστημα 20 ετών. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης τέσσερα χρόνια πριν την ολοκλήρωση της μελέτης, σε ηλικία 73 ετών κατά μέσο όρο. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη λαχανικών ήταν 6 μερίδες και η χαμηλότερη 2 μερίδες, ενώ για τα φρούτα 3 μερίδες και 0,5 μερίδες, αντίστοιχα.

Συνολικά, φάνηκε πως οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 34% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα λαχανικών. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού συσχετίσθηκε με 47% μείωση της πιθανότητας εξασθένισης της νοητικής λειτουργίας, στους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ενδείξεις ότι η συστηματική κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, και ειδικότερα χυμού πορτοκαλιού, πιθανόν να δρα προστατευτικά ως προς την πιθανότητα εξασθένισης της μνήμης λόγω ηλικίας.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου