Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Λιπαρά: Δεν είναι όλα «ανθυγιεινά»

Στο άκουσμα της λέξης «λιπαρά», το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει σε πλούσια σε λίπος φαγητά, γλυκά και γενικότερα τρόφιμα που θεωρούνται «παχυντικά» και επιβλαβή για την υγεία. 



Πράγματι, το λίπος αποτελεί το πλουσιότερο σε ενέργεια μακροθρεπτικό συστατικό, αποδίδοντας 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ποσότητα υπερδιπλάσια συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Από την άλλη, γνωρίζουμε πως η αυξημένη πρόσληψη συγκεκριμένων ειδών λιπαρών συνδέεται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτη.

Σε αυτά τα είδη λιπαρών συγκαταλέγονται τα κορεσμένα, που βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα trans λιπαρά, που περιέχονται κυρίως σε «σκληρές» μαργαρίνες, κρουασάν, κέικ και άλλα αρτοπαρασκευάσματα που παράγονται από (μερικώς) υδρογονωμένα φυτικά έλαια, αλμυρά σνακ όπως πατατάκια, καθώς και πολλά είδη έτοιμου-πρόχειρου φαγητού.

Ωστόσο, υπάρχουν και είδη λιπαρών, που όχι μόνο δε θεωρούνται επιβαρυντικά, αλλά αντίθετα, όταν αντικαθιστούν μέρος των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων της διατροφής, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ο λόγος, για τα μονοακόρεστα λιπαρά, που προσφέρουν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί και τα πολυακόρεστα στα οποία ανήκουν και τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα.

Συνεπώς, στόχος θα πρέπει να είναι η επιλογή «καλών» λιπαρών, που συστήνεται να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικά προσλαμβανόμενου λίπους της διατροφής. Φροντίστε, λοιπόν, να επιλέγετε κυρίως πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών, ώστε να πετύχετε μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου