Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Νέα δεδομένα για τα οφέλη των αντιοξειδωτικών

Νέα συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, δείχνει πως η υψηλή

πρόσληψη ανθοκυανινών, που περιέχονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μελέτες που εξέτασαν τις ιδιότητες των ανθοκυανινών, αντιοξειδωτικών συστατικών που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε φρούτα και λαχανικά με κόκκινο, μωβ και μπλε χρώμα, όπως τα κεράσια, πολλά είδη μούρων και σταφυλιών, οι μελιτζάνες, οι γλυκοπατάτες και το κόκκινο λάχανο. Ειδικότερα, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 19 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 602.000 ενήλικες για διάστημα από 4 έως 41 χρόνια.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές με την υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανινών είχαν 9% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτή, συγκριτικά με όσους είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη των εν λόγω συστατικών. Ωστόσο, η μείωση του κινδύνου βρέθηκε να είναι στατιστικά σημαντική μόνο σε ενήλικες από τις Η.Π.Α., γεγονός που υποδηλώνει πως η επίδραση των ανθοκυανινών μπορεί να διαφέρει μεταξύ των πληθυσμών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τα οφέλη των φυτοχημικών συστατικών των φρούτων και των λαχανικών αυξάνονται συνεχώς, δείχνοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου