Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Τι χυμό να επιλέξω για το παιδί μου

Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων αποτελούν μια εύκολη επιλογή για το κολατσιό των παιδιών, καθώς δεν απαιτούν προετοιμασία, μπορούν να μεταφερθούν παντού και το κυριότερο, αρέσουν πολύ στα παιδιά.

Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση χυμών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Η εν λόγω συσχέτιση αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι πολλοί συσκευασμένοι χυμοί και ειδικότερα επιλογές όπως τα νέκταρ και τα φρουτοποτά, περιέχουν υψηλά ποσά πρόσθετης ζάχαρης και αφετέρου στη μικρότερη ικανότητα που έχουν να προκαλούν κορεσμό, συγκριτικά με τα ολόκληρα φρούτα ή άλλα τρόφιμα.

Έτσι, επιλέγοντας ένα φρουτοχυμό αντί για ένα φρούτο, προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες ενώ χορταίνουμε λιγότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να αναζητήσουμε γρηγορότερα φαγητό ή να οδηγηθούμε σε υψηλότερη κατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα. Ακόμη, οι χυμοί μπορεί συχνά να αντικαταστήσουν άλλα τρόφιμα στο διαιτολόγιο ενός παιδιού, όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Συνεπώς, θα λέγαμε πως η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για τα παιδιά. Όταν, από την άλλη, προσφέρονται χυμοί θα πρέπει να προτιμώνται κυρίως φρεσκοστυμμένοι ή 100% φυσικοί και να αποφεύγονται επιλογές με πρόσθετη ζάχαρη.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου