Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Ανάγκη ή ευχαρίστηση: Γιατί κάνουμε σ*ξ;

Το σ*ξ το ψάχνουμε, το συζητάμε, διαβάζουμε για αυτό, μας αγχώνει, μας φτιάχνει την διάθεση, αντίστοιχα μπορεί και να την χαλάσει, το θεωρούμε βασικό σε μία σχέση, ή και περνάμε μεγάλα διαστήματα που δεν θέλουμε να ασχοληθούμε καθόλου με αυτό.


Γιατί κάνουμε σ*ξ λοιπόν;

Κατά την βιβλιογραφία, το μεγαλύτερο ποσοστό των αντρών θέλει να κάνει σ*ξ γιατί είναι μία βιολογική ανάγκη που χρειάζεται να ικανοποιήσουν. Οι γυναίκες πάλι, φαίνεται να θεωρούν πως ο κύριος λόγος που κάνουν σ*ξ είναι για να εκφράσουν τα ερωτικά τους συναισθήματα (προς τον άλλον ή τον εαυτό τους).

Όμως, καμία από τις δύο απαντήσεις δεν είναι αρκετή για να καλύψει το αρχικό ερώτημα – αν και είναι αυτές είναι οι δύο αιτίες που ‘μπλέκουν’ τα δύο φύλα και τα οδηγούν σε ανεξήγητο ως και προβληματικό σ*ξ. Οι ψυχολογικές ανάγκες, ακριβώς και όπως η ανάγκη για φαγητό, ύπνο και στέγη, πρέπει να καλυφτούν, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η σωματική και πνευματική μας υγεία.

Οι τέσσερις βασικές ψυχολογικές ανάγκες μας είναι η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η αυτονομία και η σύνδεση(επαφή). Για την κάλυψη κάθε μίας αλλά και συνδυασμού των αναγκών μας, έχουμε στρατηγικές – εμφανείς ή πιο εσωτερικές. Για παράδειγμα, κάνεις μία νέα σχέση που σε γεμίζει με ενθουσιασμό, ερωτεύεσαι και περιποιείσαι τον εαυτό σου. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείς την ανάγκη σου για αυτοεκτίμηση και σύνδεση – και όσο περνά ο χρόνος, ενδέχεται να καλύψεις και τις ανάγκες σου για ασφάλεια και αυτονομία.

Το σ*ξ δεν είναι μία ξεχωριστή ανάγκη, αλλά είναι μία στρατηγική για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως μπορεί κάποιος να πεθάνει αν δεν κάνει αρκετό σ*ξ, παρόλα αυτά, υπάρχουν ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις όταν κάποιος δεν κάνει σ*ξ. Και αυτό δεν σημαίνει πως το σ*ξ είναι περιττό (από τα άρθρα μου, θα ξέρετε πόσο υπέροχο θεωρώ το σ*ξ και πόσο θέλω να σας βοηθήσω να κάνετε το σ*ξ σας ακόμη πιο ευχάριστο και πετυχημένο), απλώς επισημαίνω πως το σ*ξ δεν είναι ανάγκη αλλά ένστικτο

.Όλοι έχουμε ορμές στις οποίες χρειάζεται να απαντήσουμε, με σκοπό την εσωτερική ηρεμία και ψυχική ισορροπία μας. Μία από αυτές είναι και το σ*ξουαλικό ένστικτο. Η σ*ξουαλική επαφή και ο αυνανισμός είναι στρατηγικές που χρησιμοποιούμε για την ικανοποίηση της σ*ξουαλικής επιθυμίας (αλλιώς, του σ*ξουαλικού ενστίκτου).

Γιατί όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό τελικά; Πως καταλήξαμε να θεωρούμε το σ*ξ από μόνο του ανάγκη;

 Ας δούμε αρχικά τι ζητάνε από το σ*ξ οι άντρες και τι οι γυναίκες. Ο Γ. Θα κάνει συχνά σ*ξ με διαφορετικές γυναίκες, εντός και εκτός σχέσης. Έχει στο μυαλό του πως και στο σπίτι και στην τηλεόραση και στην δουλειά και στον φιλικό και κοινωνικό του κύκλο ‘ένας άντρας πρέπει να έχει εμπειρίες’.

 Κοινωνικά, κυρίως, οι εμπειρίες ερμηνεύονται και ως επιτυχίες. Συνεπώς, η σ*ξουαλική δραστηριότητα ενός άντρα, θα τον κάνει επιτυχημένο. Όμως, δεν αναγνωρίζουμε πως αυτή η επιτυχία είναι η τροφή που θα δώσουμε στις ανάγκες μας για αυτονομία και αυτοπεποίθηση. 

Η Μ. ζηλεύει την Ε. που φαίνεται τόσο άνετη με το σ*ξ και κάνει συχνά σ*ξ με πολλούς άντρες. Εκείνη πάλι, είναι πιο ρομαντική και ντροπαλή και δεν έχει κάνει ποτέ σ*ξ εκτός σχέσης. Αλλά και η Ε. φαίνεται να μην είναι πολύ ικανοποιημένη, αφού χρειάζεται να κρύβει-μερικώς ή ολοκληρωτικά- την σ*ξουαλική της δραστηριότητα από τις φίλες της αλλά και τους συντρόφους της.

Το σ*ξ για την γυναίκα ήταν από πάντα συνδυασμένο με την ντροπή όταν γινόταν για λόγο διαφορετικό του στόχου: την απόκτηση παιδιών. Η γυναίκα έψαχνε για έναν πετυχημένο σύζυγο, με τον οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει οικογένεια.

Αναζητούσε να ικανοποιήσει την ανάγκη της για ασφάλεια και σύνδεση λοιπόν μέσω του σ*ξ. Αργότερα, όσες γυναίκες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το σ*ξ για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους, να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους δηλαδή, γρήγορα δέχτηκαν επιθέσεις γιατί ‘θα έπρεπε να ντρέπονται’.

Εξετάζοντάς το από την πλευρά του άντρα και της γυναίκας ξεχωριστά, αν και από διαφορετικούς δρόμους, φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο.

Ο λόγος που χρειάζεται να παρουσιάζουμε και να βιώνουμε το σ*ξ ως ανάγκη, είναι ότι αν αποδεχόμασταν ανοιχτά την ανάγκη μας να νιώθουμε συνδεδεμένοι, ασφαλείς και ταυτόχρονα αυτόνομοι και με αυτοπεποίθηση και ότι αυτά μπορούν να προέλθουν από το σ*ξ, ίσως να μας έκανε να φαινόμαστε αδύναμοι.

Το άγχος, η αγωνία και η νευρικότητα που νιώθουμε για να κρύψουμε καλά οτιδήποτε πρόκειται να μας δείξει ευάλωτους και αδύναμους αναφορικά με το σ*ξ, μας οδηγούν σε δύσκολο, δυσλειτουργικό ή και καθόλου σ*ξ.

Είναι αλήθεια πως το σ*ξ από ευχαρίστηση, μπορεί να γίνει άγχος, όμως μην ξεχνάς ότι κάθε φορά που κάνεις σ*ξ θα μαθαίνεις κάτι καινούργιο για τον εαυτό σου αλλά και για τον σύντροφό σου και έτσι θα πλησιάζεις ακόμη περισσότερο στην κατανόηση και κάλυψη των ψυχολογικών σου αναγκών.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου