Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Παιδί και συμπληρώματα διατροφής

Είναι γνωστό πως η παιδική ηλικία αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου οι διατροφικές συνήθειες «καλούνται» να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη και τη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας.

Έτσι, πολλοί γονείς ανησυχούν για το κατά πόσο το παιδί τους λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά από τη διατροφή του, ειδικά όταν είναι επιλεκτικό στο φαγητό, δεν καταναλώνει μεγάλη ποικιλία τροφίμων ή «αρκετό» -κατά την κρίση- τους φαγητό.

Πολλές φορές, η λύση που επιλέγουν είναι η χορήγηση ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος, προκειμένου να είναι ήσυχοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πως τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα σε υγιή παιδιά, που αναπτύσσονται φυσιολογικά. Μάλιστα, η πρόσληψη μεγάλων δόσεων ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, που περιέχονται σε πολλά συμπληρώματα, μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων τοξικότητας, ή να μειώσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.

Βέβαια, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, θα λέγαμε ότι «εξαίρεση» αποτελεί η βιταμίνη D, καθώς αφενός οι διαιτητικές πηγές της είναι λίγες και αφετέρου η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο οδηγεί σε μειωμένη σύνθεσή της από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D σε παιδιά και ενήλικες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και στη χώρα μας. Συνεπώς, είναι χρήσιμο να γίνεται τακτική παρακολούθηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, ακόμη και στα παιδιά, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση ή την πρόληψη της ανεπάρκειας.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου