Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Πέθανε ο ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ

Είχε προταθεί πέντε φορές για Όσκαρ. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Royal Shakespeare Company, προτού αφήσει το αποτύπωμά του στη μεγάλη οθόνη

Ο βρετανός ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ πέθανε σε ηλικία 82 ετών μετά από σύντομη ασθένεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του BBC.

Γεννήθηκε το 1936 και είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικών Τεχνών (Royal Shakespeare Company) του Λονδίνου. Έχει βραβευτεί με Χρυσή Σφαίρα, με BAFTA, με Έμμυ και με SAG. Ήταν τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου και μία για Β' ανδρικό, ενώ είχε αρνηθεί και τον τίτλο του Ιππότη.


Ήταν συμφοιτητής με τον Peter O’Toole και τον Alan Bates. Αφού καθιερώθηκε ως θεατρικός ηθοποιός, ο Φίνεϊ βρήκε τον πρώτο ρόλο σε μια μικρή κινηματογραφική προσαρμογή του The Entertainer του John Osborne (στο Morecambe).

Ο Φίνεϊ έγινε το πρόσωπο της διεθνούς έκρηξης του βρετανικού κινηματογράφου, μετά από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tom Jones, σε σκηνοθεσία του Tony Richardson του The Entertainer. Ο Tom Jones, με το χυδαίο χιούμορ και τη ροή ατμόσφαιρα, ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στις ΗΠΑ και κέρδισε τέσσερα Όσκαρ (συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας).

Στις έξι δεκαετίες της κινηματογραφικής του καριέρας πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το «Murder on the Orient Express», «Scrooge», «Erin Brockovich» και «Big Fish».

Οι νεότεροι ίσως τον θυμούνται από το «Skyfall» (2012), στον χαρακτηριστικό ρόλο του επιστάτη της έπαυλης του Τζέιμς Μποντ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου