Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Δείτε πώς τα μύρτιλα σχετίζονται με καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Gerontology, δείχνει πως η καθημερινή κατανάλωση 200 γραμμαρίων μύρτιλων μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση, σε υγιείς ενήλικες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 40 υγιείς ενήλικες, από τους οποίους ζήτησαν να καταναλώνουν καθημερινά ένα ρόφημα που περιείχε 200 γραμμάρια μύρτιλα ή ένα ρόφημα ελέγχου, για συνολικό διάστημα ενός μήνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η καθημερινή κατανάλωση του ροφήματος με τα μύρτιλα φάνηκε να συνδέεται με μείωση των επιπέδων συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg. Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας μέσα σε διάστημα δύο ωρών από την κατανάλωση του ροφήματος.

Πραγματοποιώντας μια δεύτερη κλινική μελέτη, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η ευεργετική δράση του ροφήματος μύρτιλου πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες, συστατικά που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας αναφέρει πως αν η βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας που παρατηρήθηκε μετά την κατανάλωση του ροφήματος, μπορούσε να διατηρηθεί εφόρου ζωής, θα επέφερε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 20%.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου