Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Γιατί δεν πρέπει μια γυναίκα να πάρει πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου και η ομαλή έκβαση της κύησης.

Ειδικότερα, η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη κυμαίνεται σε 11,5-16,0 κιλά για γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους, 7,0-11,5 κιλά για υπέρβαρες και 5,0-9,0 κιλά για παχύσαρκες γυναίκες.

Για ποιους λόγους, όμως, δε θα πρέπει η αύξηση του βάρους να υπερβαίνει τα παραπάνω όρια; Αρχικά, η υπέρμετρη πρόσληψη βάρους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, ενώ έχει συσχετισθεί και με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης βρέφους με αυξημένο βάρος. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει φανεί πως η αυξημένη πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού, όπως η υψηλότερη εναπόθεση λίπους στο σώμα και η εμφάνιση παχυσαρκίας.

Τέλος, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως όσα περισσότερα κιλά πάρει μια μέλλουσα μητέρα στην εγκυμοσύνη, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιστρέψει στο βάρος που είχε πριν τη σύλληψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ψυχολογία της.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου