Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Paediatrics, δείχνει πως η αυξημένη πρόσληψη βάρους πριν την ηλικία των δύο ετών, συνδέεται με

υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως η υπερχοληστερολαιμία, το υπερβάλλον βάρος και η υψηλή συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, στην εφηβεία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 410 παιδιά, τα οποία παρακολούθησαν από τη γέννηση και μέχρι την ηλικία των 14 ετών, καταγράφοντας το ύψος και το σωματικό βάρος. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης αυξημένου δείκτη μάζας σώματος.

Συνολικά, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που εμφάνισαν υψηλό δείκτη μάζας σώματος πριν συμπληρώσουν τα 2 έτη, είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης και μεγαλύτερη τάση συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς στην ηλικία των 14 ετών, συγκριτικά με όσα εμφάνισαν υψηλό δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των 3-5 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν πως η πρόωρη εμφάνιση αυξημένου σωματικού βάρους έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μετέπειτα μεταβολική υγεία των παιδιών. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως είναι κρίσιμο οι γονείς να αντιληφθούν τους κινδύνους της εμφάνισης αυξημένου σωματικού βάρους σε πολύ μικρή ηλικία και να φροντίσουν για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης από πολύ νωρίς.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου