Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Πώς θα αντιμετωπίσω τις καούρες


Οι καούρες αποτελούν το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.

Συνήθως εμφανίζονται μετά την κατανάλωση φαγητού, προκαλώντας δυσφορία στο άτομο, ενώ συχνά συνοδεύονται και από πόνο.

Η συνήθης αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων ή διαλυμάτων για την ανακούφιση του δυσάρεστου αισθήματος «καψίματος». Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής, μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση καούρας ή να μειώσουν τη συχνότητα των επεισοδίων.

Στην προσπάθεια αυτή, βασικό βήμα είναι η απώλεια βάρους σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, καθώς το αυξημένο βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Από την άλλη, η κατανομή της τροφής σε μικρά και συχνά γεύματα μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, μειώνοντας τον όγκο των επιμέρους γευμάτων.

Όσον αφορά στη σύσταση των γευμάτων, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης πλούσιων σε λίπος τροφίμων, όπως για παράδειγμα τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα τηγανιτά και τα έτοιμα προϊόντα ζύμης. Ακόμη, προτείνεται η αποφυγή της κατανάλωσης αναψυκτικών, ανθρακούχων και αλκοολούχων ποτών, χυμών εσπεριδοειδών, καφέ, σοκολάτας, πικάντικων φαγητών και μυρωδικών όπως ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Τέλος, είναι σημαντικό τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα μετά τα γεύματα, αλλά και το ξάπλωμα για 2-3 ώρες μετά τα γεύματα.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου