Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Contouring: Tips και βήματα για σωστά κοψίματα στο μακιγιάζ προσώπου (φωτο & βιντεο)

Μια από τις τεχνικές του μακιγιάζ που χρησιμοποιούν πολλές διάσημες γυναίκες του Hollywood και όχι μόνο, είναι αυτή του κοντούρινγκ και του highlighting. 

Πρόκειται για μια τεχνική που έγινε γνωστή από την Kim Kardashian, αλλά έχει υιοθετηθεί από πολλές ακόμη.

Το βάψιμο αυτό πλέον έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για πολλές από εμάς. Ο λόγος είναι ότι μας δίνει την δυνατότητα να ενισχύσουμε το φυσικό σχήμα του προσώπου μας, δημιουργώντας ένα πιο νεανικό και άψογο αποτέλεσμα.

Ας δούμε λοιπόν όλα τα μυστικά για τέλεια κοψίματα (contouring / highlighting), όπως θα τα έκανε ένας επαγγελματίας makeup artist.

Ξεκινώντας λοιπόν από τις ιδανικές μορφές προϊόντων και τα κατάλληλα πινέλα για τις φωτοσκιάσεις του προσώπου και καταλήγοντας στα σημεία που θα πρέπει να τις εφαρμόσουμε ανάλογα με το σχήμα του, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι εδώ.

Τι είναι το contouring και το highlighting;

Οι δυο αυτοί όροι συνδυάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας τις κατάλληλες φωτοσκιάσεις στο πρόσωπο. Εκμεταλλευόμενες λοιπόν το ισχυρό αυτό όπλο του μακιγιάζ μπορούμε να τονίσουμε τα δυνατά σημεία του προσώπου μας και να κρύψουμε τυχόν ατέλειες.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του κοντούρινγκ και του highlighting, παίζουμε με τον τρόπο που διαχέεται το φυσικό φως στο πρόσωπο μας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε το σχήμα του. Να το κάνουμε δηλαδή να δείχνει λεπτότερο ή να μικρύνουμε την μύτη μας. Επίσης, χρησιμοποιείται για να δημιουργήσουμε γωνίες όπου χρειάζεται και να τις απαλύνουμε όπου είναι αρκετά έντονες, προσθέτοντας παράλληλα φως και ένταση στα σημεία που θέλουμε να τονίσουμε. Στην ουσία είναι σα να κάνουμε photoshop στο πρόσωπο μας χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας ή να σμιλεύουμε το σχήμα του χωρίς πλαστική. Πρόκειται για μια τεχνική μακιγιάζ που έχει τις δυσκολίες της, οι οποίες όμως μπορούν να ξεπεραστούν με λίγη εξάσκηση.

Το contouring είναι στην ουσία η σκίαση του προσώπου, δηλαδή τα σημεία όπου το φως απορροφάται. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα προϊόν ελαφρώς πιο σκούρο από το χρώμα της επιδερμίδας μας μπορούμε να κρύψουμε τις ατέλειες και να υποβαθμίσουμε κάποια χαρακτηριστικά, αφαιρώντας παράλληλα όγκο από τα σημεία που χρειάζεται.

Αντίθετα με τη βοήθεια του highlighter, δηλαδή ενός πιο φωτεινού από τον τόνο του δέρματος μας προϊόντος, μπορούμε να τονίσουμε τα δυνατά σημεία του προσώπου μας φωτίζοντας τα. Αυτό συμβαίνει διότι η λάμψη που δημιουργείται αντανακλά το φως και κάνει τα σημεία αυτά να φαίνονται εντονότερα.

Τα κοψίματα στο μακιγιάζ, όπως αλλιώς αποκαλούνται οι φωτοσκιάσεις, δεν είναι εμφανείς. Δημιουργούν απαλές σκιάσεις που φαίνονται πολύ φυσικές. Αρκεί βέβαια να γνωρίζουμε τον τρόπο για να τις κάνουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα προϊόντα και χρώματα αυτών. Στη συνέχεια του άρθρου θα αναλύσουμε τα βήματα για το σωστό contouring σε κάθε σχήμα προσώπου.

Τα ιδανικά προϊόντα και πινέλα για κοντούρινγκ και highlighting


Για να κάνετε contour και highlight στο πρόσωπο σας θα χρειαστείτε κάποια βασικά καλλυντικά προϊόντα και τα κατάλληλα πινέλα. Τα προϊόντα κοντούρινγκ και τα highlighters κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία στα καταστήματα. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικές παλέτες contouring, οι οποίες έχουν συγκεντρωμένα όλα τα χρώματα που ενδέχεται να χρειαστείτε προκειμένου να κάνετε τις τέλειες φωτοσκιάσεις μακιγιάζ στο πρόσωπο σας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα καλλυντικά αυτά μπορεί να είναι σε υγρή μορφή, combat ή πούδρες. Το ποιο θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από την δεξιότητα, τον τύπο δέρματος και τις ανάγκες κάλυψης του προσώπου σας. Συνήθως τα compact (συμπαγή) προϊόντα είναι πιο καλυπτικά από τα κρεμώδη.

Βασικά προϊόντα για contouring / highlighting:

Contour: 1 προϊόν σε όποια μορφή προτιμάτε ή βολεύεστε που να είναι 1-2 τόνους σκουρότερο από την επιδερμίδα σας.

Highlighter: 1 καλλυντικό (πούδρα, concealer) 1-2 τόνους ανοιχτότερο από το χρώμα του προσώπου σας, βασιζόμενη στον υποτόνο την επιδερμίδας σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε μια παλέτα για κοντούρινγκ με διαφορετικές αποχρώσεις.

Προαιρετικά: 1 διάφανη πούδρα σταθεροποίησης, 1 illuminator (προϊόν λάμψης μακιγιάζ) και σπρέι σταθεροποίησης.

Πινέλα για contouring / highlighting:

– Σφουγγαράκι
– Χοντρό και απαλό γωνιακό πινέλο
– Πινέλο ανάμειξης (blendding brush)
– Πινέλο πούδρας
– Γωνιακό πινέλο ρουζ

Ποια μορφή προϊόντος κοντούρινγκ να επιλέξετε ανάλογα με τον τύπο δέρματος, την εμπειρία και το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε

Το πιο φυσικό αποτέλεσμα δημιουργείται με την χρήση ενός κρεμώδους προϊόντος σκίασης (όπως το contouring stick και οι αντίστοιχες παλέτες). Το συγκεκριμένο καλλυντικό εφαρμόζεται ιδανικά με ένα beauty blender, δηλαδή το ειδικό σφουγγαράκι μακιγιάζ σε σχήμα αβγού, κάνοντας κυκλικές κινήσεις όσο χρειαστεί μέχρι να αναμείξετε τα χρώματα ομοιόμορφα. Ωστόσο η εφαρμογή του είναι αρκετά απαιτητική και χρειάζεται εμπειρία και μεγάλη εξάσκηση για να είναι άψογη. Αν όμως έχετε την ικανότητα και άριστη γνώση της τέχνη του μακιγιάζ, τολμήστε το! Εκτός αν βέβαια έχετε λιπαρή επιδερμίδα. Σε αυτή την περίπτωση δεν ενδείκνυνται τα κρεμώδη καλλυντικά διότι, καθώς απλώνονται, αναμειγνύονται με τη λιπαρότητα του δέρματος και το αποτέλεσμα θυμίζει ένα ιδρωμένο πρόσωπο. Αν όμως έχετε ξηρή ή κανονική επιδερμίδα, δοκιμάστε το.

Εξίσου φυσικό αποτέλεσμα δημιουργεί και η χρήση του υγρού contour, δηλαδή ενός makeup 2 τόνους πιο σκούρο από αυτό που χρησιμοποιείται ως βάση. Το προϊόν αυτό είναι ιδανικό για κάθε είδος επιδερμίδας και μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα από γνώστες του μακιγιάζ με τη βοήθεια του σωστού πινέλου. Ποιο είναι αυτό; Το κλασσικό πινέλο που χρησιμοποιείται για να απλώστε το makeup σας. Βέβαια για τα λεπτότερα σημεία του προσώπου, όπως τα πλαϊνά της μύτης σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντίστοιχο πλακέ λεπτό πινέλο του concealer.

Τέλος, τα πιο εύκολα στη χρήση και ιδανικά για ερασιτέχνες ή αρχάριεςς στην τεχνική του contouring προϊόντα είναι αυτά που έχουν την μορφή πούδρας. Μπορούν να δουλευτούν πολύ πιο εύκολα και να αναμειχθούν με τη βάση του μακιγιάζ χωρίς να δημιουργούνται ατέλειες. Ακόμη κι αν γίνει όμως κάποιο λάθος, μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Επίσης, η χρήση ενός προϊόντος πούδρας για τα κοψίματα σας δίνει την δυνατότητα να εφαρμόζετε, με τη βοήθεια ενός κοφτού πινέλου, σιγά σιγά όση ποσότητα χρειάζεται. Επομένως, ξεκινάτε με λίγο χρώμα και σταδιακά το σκουραίνετε μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να κάνετε ένα επιτυχημένο μακιγιάζ προσώπου με contouring και highlighting


  • Οι φωτοσκιάσεις δεν είναι απαραίτητες σε όλα τα πρόσωπα και συνήθως αποφεύγονται στο καθημερινό μακιγιάζ, εκτός αν είναι απαραίτητο.
  • Σε περίπτωση που κάνετε κοντούρινγκ και highlighting στο μακιγιάζ ημέρας, θα πρέπει να είναι πολύ διακριτικό.
  • Προσέξτε να αναμείξετε πολύ καλά τις αποχρώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διακριτές χρωματικές διαφορές.
  • Κάθε σχήμα προσώπου έχει ανάγκη σκίασης και φωτεινότητας σε διαφορετικά σημεία. Επομένως θα πρέπει να κάνετε contouring και highlighting ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σας.
  • Φροντίστε να μην το παρακάνετε με τα κοψίματα στο μακιγιάζ για να μην αλλοιώσετε εντελώς την εικόνα σας. Παν μέτρον άριστον!
  • Επιλέξτε τις ιδανικές αποχρώσεις στα προϊόντα κοντούρινγκ και highlighting προκειμένου να πετύχετε ένα φυσικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει 1-2 τόνους πιο σκούρο και πιο ανοιχτό, αντίστοιχα, από την επιδερμίδα σας.
  • Τα προϊόντα του contouring που χρησιμοποιείτε δεν πρέπει να είναι shimmery, δηλαδή να γυαλίζουν. Η ιδανική επιλογή είναι τα ματ καλλυντικά.
  • Αν θέλετε να προσθέσετε γυαλάδες στο μακιγιάζ με την τεχνική του strobing θα χρειαστείτε ένα illuminator.
  • Για να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό φυσικό μακιγιάζ χωρίς σκιά ματιών σε συνδυασμό με την τεχνική contour στο πρόσωπο, χρησιμοποιήστε το προϊόν την σκίασης και στα μάτια σας. Εφαρμόστε το σε όλο το κινητό βλέφαρο και δώστε ένταση στην πτυχή του. Ολοκληρώστε με το γέμισμα των φρυδιών και αρκετή μάσκαρα, αναδεικνύοντας έτσι τη φυσική σας ομορφιά.
  • Σε περίπτωση που βάψετε τα μάτια σας έντονα, κάντε το πριν τις φωτοσκιάσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο φόβος να καταστρέψετε τη βάση από τυχόν υπολείμματα σκιάς που θα πέσουν.



Βήμα βήμα η διαδικασία του μακιγιάζ με φωτοσκιάσεις ανάλογα με το σχήμα προσώπου

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει κάθε σχήμα προσώπου έχει διαφορετικά σημεία στα οποία εφαρμόζεται το contour και το highlighter. Παρόλ’ αυτά πριν την εφαρμογή των φωτοσκιάσεων με το contour και το highlighter θα πρέπει να δημιουργήσετε την βάση του μακιγιάζ σας.

  1. Αρχικά καθαρίστε καλά το πρόσωπο σας. Σε ένα καθαρό καμβά αποτυπώνεται καλύτερα ένα έργο τέχνης!
  2. Εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα για να απλωθεί καλύτερα το makeup σας.
  3. Προαιρετικά χρησιμοποιήστε μια βάση μακιγιάζ που κρύβει τους πόρους του δέρματος, κάνει λεία την επιδερμίδα και αυξάνει την διάρκεια του μακιγιάζ.
  4. Στη συνέχεια απλώστε το makeup σας και από πάνω μια διάφανη πούδρα σταθεροποίησης.
  5. Τώρα έχουν σειρά τα κοψίματα.


Δείτε σε ποια σημεία γίνεται το contour και σε ποια το highlight ανάλογα με κάθε σχήμα προσώπου.

Οβάλ πρόσωπο

Το οβάλ θεωρείται από τους makeup artists ως το ιδανικό σχήμα προσώπου. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει ανάγκη από κοψίματα προκειμένου να δείχνει τέλειο, εκτός βέβαια αν υπάρχουν μεμονωμένα σημεία που χρειάζονται διόρθωση. Όπως για παράδειγμα να μικρύνετε μια μεγάλη μύτη.

Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να κάνετε κοντούρινγκ και highlighting σε ένα οβάλ πρόσωπο θα πρέπει να εφαρμόσετε το σκούρο προϊόν κάτω από τη γραμμή των ζυγωματικών, ξεκινώντας από το αφτί με κατεύθυνση προς τις άκρες των χειλιών και κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να φτάσετε 5 εκατοστά πριν από το στόμα. Μετά με την ίδια απόχρωση σκιάζετε τους κροτάφους σας.

Το highlighter εφαρμόζεται κάτω από τα μάτια και κατά μήκος των ζυγωματικών, στο μέσο του μετώπου, στη γέφυρα της μύτης, πάνω από τα χείλη, στο πηγούνι και βέβαια κάτω από τα φρύδια.



Μακρόστενο πρόσωπο – Μακρύ οβάλ

Αν το πρόσωπο σας έχει μικρό πλάτος, αλλά μεγάλο μήκος, αυτό σημαίνει πως είναι μακρόστενο. Για να δείχνει επομένως πιο οβάλ θα πρέπει να δώσετε την εντύπωση πως έχει μικρότερο ύψος και μεγαλύτερο πλάτος. Για να πετύχετε αυτή την ψευδαίσθηση χρειάζεται να σκιάσετε το περίγραμμα του μετώπου σας και το πηγούνι σας.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήστε το προϊόν του contouring για να σκουρύνετε ελαφρώς το μέτωπο σας ξεκινώντας πάνω από τον ένα κρόταφο, ακολουθώντας μια παράλληλη κίνηση με τις ρίζες των μαλλιών και καταλήγοντας πάνω από τον άλλο κρόταφο. Με το ίδιο καλλυντικό σκιάζετε και το πηγούνι σας.

Σε περίπτωση που το πλάτος του προσώπου σας είναι στενό, για να ολοκληρώσετε τα κοψίματα του μακιγιάζ σας φωτίστε με το highlighter τα πλάγια του δημιουργώντας δυο γραμμές από τους κροτάφους μέχρι το ύψος της σιαγόνας.

Στρογγυλό πρόσωπο

Το σχήμα αυτό έχει όμοιο ύψος και πλάτος, αλλά δεν διαθέτει έντονες γωνίες. Αυτό σημαίνει πως για να γίνει πιο οβάλ χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερο μήκος. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να σκιάσετε με το contour τα πλάγια του προσώπου σας ξεκινώντας από τους κροτάφους και φτάνοντας μέχρι τις άκρες του πηγουνιού.

Αντίθετα για να δώσετε ύψος στο πρόσωπο σας θα πρέπει να φωτίσετε με highlighter την ζώνη του μετώπου και του σαγονιού.



Τετράγωνο πρόσωπο

Αν το πλάτος και το μήκος του προσώπου σας είναι ίδιο αλλά έχετε έντονες γωνίες, τότε είναι τετράγωνο. Για να το μετατρέψετε σε οβάλ θα πρέπει να κάνετε φωτοσκιάσεις που θα μειώσουν φαινομενικά το πλάτος του, θα κρύψουν τις έντονες γωνίες και θα το κάνουν να φαίνεται πιο μακρύ.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε contouring με μια σκούρα απόχρωση προϊόντος στα πλάγια του προσώπου, από τους κροτάφους μέχρι τη σιαγόνα, αλλά και στα πλάγια του πηγουνιού για να απαλύνετε τις γωνίες του. Μετά με το highlighter φωτίζετε την ζώνη του μετώπου και τη μέση του πηγουνιού και το αποτέλεσμα είναι ένα πιο οβάλ σχήμα προσώπου.



Ορθογώνιο πρόσωπο

Το κοντούρινγκ που χρειάζεται ένα ορθογώνιο πρόσωπο είναι αυτό που θα μειώσει το ύψος του και θα αυξήσει το πλάτος του αν χρειάζεται, απαλύνοντας παράλληλα τις έντονες γωνίες στη σιαγόνα και τις άκρες του μετώπου.

Επομένως, χρησιμοποιήστε την σκούρα απόχρωση του contouring στην μετωπική ζώνη και στη σιαγόνα για να μειώσετε το μάκρος του προσώπου σας και να απαλύνετε τις γωνίες του. Στη συνέχεια, αν το πλάτος του προσώπου σας είναι μικρό, φωτίστε τα πλαϊνά του με δυο κάθετες γραμμές από τους κροτάφους μέχρι την σιαγόνα.



Πρόσωπο με σχήμα καρδιάς – Τριγωνικό Α’ τύπου

Αυτό το σχήμα προσώπου είναι πιο φαρδύ στα μάγουλα, απ’ ότι στο μέτωπο και έχει στενό πηγούνι, το οποίο συνήθως είναι και μυτερό. Για να δημιουργήσετε οπότε μια ισορροπία στις αναλογίες του επάνω μέρους του προσώπου με το κάτω και να δώσετε την ψευδαίσθηση πως είναι πιο οβάλ θα χρειαστεί να κάνετε τις κατάλληλες φωτοσκιάσεις.

Ξεκινήστε με κοντούρινγκ στις άκρες του μετώπου και των κροτάφων σας, καταλήγοντας πάνω από την γραμμή των φρυδιών. Στη συνέχεια φωτίστε τις άκρες της γνάθου ξεκινώντας από το ύψος των αυτιών και καταλήγοντας λίγο πριν το πηγούνι, χωρίς όμως να το φωτίσετε.

Σε περίπτωση που το πηγούνι σας είναι μυτερό, δημιουργήστε μια σκίαση για να το κάνετε πιο στρογγυλεμένο.



Πρόσωπο ρόμβος – Τριγωνικό Β’ τύπου

Ένα πρόσωπο ρόμβος έχει συνήθως δυσανάλογα στενή την πάνω ζώνη του, δηλαδή αυτή στους κροτάφους του. Επομένως χρειάζεται να την φωτίσετε με ένα highlighter προκειμένου να δώσετε την εντύπωση του μεγαλύτερου πλάτους. Παράλληλα, αν η ζώνη του μετώπου είναι εμφανώς μυτερή, θα πρέπει να τη σκιάσετε ελαφρώς με κοντούρινγκ.

Πρόσωπο διαμάντι

Αν το πρόσωπο σας είναι μακρύ, με στενή ζώνη στο μέτωπο, μυτερό πηγούνι και πλατιά ζυγωματικά, τότε έχετε σχήμα διαμάντι. Θα πρέπει λοιπόν να σβήσετε με contour το μεγάλο πλάτος των ζυγωματικών και να μειώσετε ελαφρώς, αν υπάρχουν, τις μυτερές γωνίες στο πηγούνι και τη μέση του μετώπου. Επίσης, θα πρέπει να φωτίσετε με highlighter την ζώνη του μετώπου και το σημείο ακριβώς πάνω από τη γωνία του πηγουνιού για να δείχνουν φαρδύτερες, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία ενός πιο οβάλ σχήματος προσώπου.

Τραπεζοειδές πρόσωπο Α’ τύπου

Το τραπεζοειδές σχήμα προσώπου Α’ τύπου έχει μεγάλο πλάτος στο επάνω μέρος του κεφαλιού και στη μεσαία ζώνη του. Επομένως χρειάζεται να κάνετε σκιάσεις με contour στα πλάγια των δυο αυτών ζωνών για να μειώσετε το πλάτος τους. Ξεκινήστε λοιπόν το κοντούρινγκ με ένα σκούρο προϊόν από τους κροτάφους μέχρι τις άκρες του πηγουνιού και δημιουργήστε την ψευδαίσθηση ενός πιο οβάλ προσώπου.

Τραπεζοειδές πρόσωπο Β’ τύπου (Αχλάδι)

Αντίθετα από τον Α’ τύπου τραπεζοειδές πρόσωπο, το Β’ τύπου είναι πιο φαρδύ στο κάτω και μεσαίο τμήμα του. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται μια σκίαση που ξεκινάει κάτω από τους κροτάφους και φτάνει μέχρι τις άκρες του πηγουνιού.

Εξαγωνικό πρόσωπο

Το ιδιαίτερο αυτό σχήμα προσώπου έχει μικρό ύψος, μεγάλο πλάτος και γωνίες σε όλες τις ζώνες του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αυξήσετε το ύψος του κάνοντας highlighting στο μέτωπο και το πηγούνι και να σκιάσετε με κοντούρινγκ όλες τις πλάγιες γωνίες του, μειώνοντας έτσι και το πλάτος του.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου