Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Τι μπορώ να τρώω πριν και μετά την άσκηση

Πρόκειται για μια απορία πολλών ατόμων που ασκούνται συστηματικά ή που αποφασίζουν να συνδυάσουν δίαιτα και άσκηση για να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη.


Πράγματι, η οργάνωση του ημερήσιου μενού σε συνάρτηση με την προπόνηση είναι σημαντική, ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος πρόσληψης τροφής και θερμίδων αλλά και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για αποδοτική άσκηση και σωστή αποκατάσταση μετά το πέρας αυτής.

Σε γενικές γραμμές, κάθε άτομο έχει διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις, ενώ ανάλογα με το είδος της προπόνησης μπορεί να απαιτούνται άλλοι διατροφικοί χειρισμοί. Ωστόσο, για την πλειοψηφία των ατόμων που πηγαίνουν γυμναστήριο ή ασχολούνται ερασιτεχνικά με κάποιο άθλημα μπορεί να ακολουθηθεί μια …κοινή γραμμή.

Ειδικότερα, πριν την προπόνηση συστήνεται η κατανάλωση ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που θα λειτουργήσουν ως «καύσιμο» προκειμένου ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της άσκησης.

 Ένα τέτοιο σνακ θα μπορούσε να είναι μια μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος, σε συνδυασμό με μια μερίδα προϊόντων δημητριακών (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, μπάρα δημητριακών κλπ.) ή ένα φρούτο και θα ήταν καλό να καταναλωθεί τουλάχιστον 1 ώρα πριν την άσκηση.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης απαιτείται ενυδάτωση, αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου και πρόσληψη των απαραίτητων αμινοξέων για τη μυϊκή αποκατάσταση. Έτσι, προτείνεται η κατανάλωση ενός σνακ που θα περιλαμβάνει γάλα, γιαούρτι, τυρί ή αυγό μαζί με κάποιο φρούτο ή προϊόν δημητριακών, 15-20 λεπτά μετά την άσκηση.

Βέβαια, αν μετά την προπόνηση πρόκειται να ακολουθήσει ένα κυρίως γεύμα, θα ήταν καλό αυτό να αποτελείται από πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μαζί με ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά και μια πηγή αμύλου.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου