Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

40% των ανδρών νιώθει Μετασυνουσιακή Δυσφορία, εσύ ξέρεις τι είναι;

Συνήθως μετά το σ*ξ, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ικανοποίηση, πιο γεμάτοι με πιο καλή διάθεση και συναισθηματικά πιο κοντά με το σύντροφό τους. 

Δεν ισχύει όμως για όλους το ίδιο, εφόσον κάποιοι αισθάνονται έντονη κόπωση και ευερεθιστότητα που κρατάει από λίγα λεπτά μέχρι λίγες ώρες.

Ναι, μιλάμε και πάλι για τη Μετασυνουσιακή Δυσφορία (ΜΔ., Post-coital dysphoria-PCD) όπου όσοι πάσχουν από αυτήν, νιώθουν έντονη θλίψη, άγχος, ανησυχία, ευερεθιστότητα ή ακόμα και εχθρότητα, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες μετά το σ*ξ.

Μετασυνουσιακή Δυσφορία και Γυναίκες

Οι μελέτες είχαν στραφεί στις γυναίκες μέχρι το 2015, όπου ο Robert D. Schweitzer (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ) διεξήγαγε μελέτη σε 230 φοιτήτριες από την Αυστραλία, από τις οποίες:

το 46% ανέφερε ότι είχε βιώσει ΜΔ κάποια στιγμή στην ερωτική του ζωή
περίπου το 2% ότι το βιώνει τακτικά.

Μετασυνουσιακή Δυσφορία και Άνδρες


Σε νέα διεθνή μελέτη στον ανδρικό πληθυσμό, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς πάνω από το 40% των ανδρών έχει βιώσει επίσης Μετασυνουσιακή δυσφορία, σύμφωνα με τους Joel Maczkowiack και Robert D. Schweitzer, στη δημοσιευμένη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sex and Marital Therapy» (Ιούλιος 2018) – την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι και οι άνδρες υποφέρουν από ΜΔ.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα με ανώνυμο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε 1.208 άνδρες, ηλικίας 18 έως 81 ετών, σε 78 διαφορετικές χώρες. Οι περισσότεροι είχαν σχέση με διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το 41% αυτών των ανδρών, ανέφερε ότι είχε αισθανθεί τα συμπτώματα της Μετασυνουσιακής Δυσφορίας κάποια στιγμή στη διάρκεια της σ*ξουαλικής του ζωής
Το 20% των ανδρών, είχε νιώσει τα συμπτώματα τις 4 εβδομάδες που προηγήθηκαν της μελέτης
3-4% ανέφερε συχνή εμφάνιση των συμπτωμάτων
Οι περιγραφές για το πώς ένιωθαν ήταν: Δεν θέλω να με αγγίζουν και θέλω να μείνω μόνος μου, Αισθάνομαι δυσαρεστημένος, ενοχλημένος και πολύ νευρικός…σαν να μην έχω συναίσθημα και άδειος.

Αιτιολογία της Μετασυνουσιακής Δυσφορίας


Η έρευνα αξιολόγησε επίσης τα τωρινά συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και πιθανή παρελθοντική σ*ξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση.

Η τρέχουσα ψυχολογική δυσκολία συσχετίστηκε με την PCD, αλλά δεν ήταν σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης (κάτι που συνέβη και στη μελέτη των γυναικών επίσης).
Η σ*ξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία συνδέεται επίσης με την PCD, αλλά και πάλι, όπως και στις γυναίκες, αποτέλεσε μικρό παράγοντα στην εξήγηση των αποτελεσμάτων.
Στους άνδρες, υπήρξε σ*ξουαλική δυσλειτουργία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι οδηγεί στην Μετασυνουσιακή Δυσφορία. Έχει προταθεί ότι, για κάποιους τουλάχιστον, τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην πτώση των επιπέδων των ενδορφινών και ορισμένων ορμονών που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Ως η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι άντρες βιώνουν Μ.Δ., προσβάλλει τα στερεότυπα που θέλουν το σ*ξ να είναι πάντα ευχάριστο για τους άνδρες, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι άνδρες που βιώνουν PCD και οι σύντροφοί τους μπορεί να ανακουφιστούν κάπως, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνοι τους και πως αυτές οι αρνητικές εμπειρίες τους μπορεί απλά να καθρεφτίζουν μία φυσιολογική διακύμανση της ανθρώπινης σ*ξουαλικής απόκρισης, γράφουν οι Maczkowiack και Schweitzer.

Πηγή psychologynow.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου