Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Πόσο αλάτι μπορούμε να τρώμε το καλοκαίρι

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η εντονότερη εφίδρωση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών, που θα πρέπει να αναπληρώνονται προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί συστήνουν αύξηση της κατανάλωσης αλατιού το καλοκαίρι, με το σκεπτικό ότι μια ποσότητα «χάνεται» μέσω της εφίδρωσης κι έτσι δε χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι λίγες οι φορές που η παραπάνω «σύσταση» παρερμηνεύεται και οδηγεί σε υπερκατανάλωση αλατιού με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, δεδομένης της σχέσης που συνδέει την αυξημένη πρόσληψη νατρίου με την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και άλλων προβλημάτων.

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως, για ένα μέσο ενήλικα, η τακτική κατανάλωση υγρών σε συνδυασμό με τη συνήθη πρόσληψη αλατιού είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της θερινής περιόδου.

Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς πως το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου-αλατιού προέρχεται από τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας και είναι ήδη αρκετά υψηλότερη από αυτή που ορίζουν οι διεθνείς συστάσεις, εύκολα θα καταλάβει πως δε χρειάζονται υπερβολές.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου