Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Γνωρίστε τη διατροφική αξία της πατάτας

Η πατάτα ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων και δε θεωρείται «ισοδύναμη» των υπόλοιπων λαχανικών, αφού θερμιδικά τουλάχιστον την κατατάσσουμε στην ομάδα των δημητριακών, όπου ανήκουν και το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά. 

Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα τρόφιμο που προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6, καθώς και μικρές ποσότητες θειαμίνης, νιασίνης και απαραίτητων μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Από την άλλη, όταν η πατάτα μαγειρεύεται και καταναλώνεται με τη φλούδα -με απαραίτητη προϋπόθεση το σχολαστικό πλύσιμο-, τότε μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών αλλά και φυτοχημικών συστατικών, που ασκούν αντιοξειδωτική δράση.

Αξίζει να αναφερθεί πως όταν οι πατάτες μαγειρεύονται και στη συνέχεια καταναλώνονται κρύες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μια πατατοσαλάτα, τότε αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο διέρχεται άπεπτο από το γαστρεντερικό σωλήνα και δρα ως πρεβιοτικό, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο.

Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, μια μικρή πατάτα -σε μέγεθος αβγού- αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, όσες δηλαδή και μια φέτα ψωμί. Συνεπώς, οι πατάτες μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αρκεί να υπάρχει μέτρο στην ποσότητα κατανάλωσης και να επιλέγονται υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου