Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Η διατροφική αξία του ηλιόσπορου

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων και ευεργετικών συστατικών.

Μάλιστα, κάθε είδος ξηρού καρπού ή σπόρου διαθέτει ένα μοναδικό «προφίλ» βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και συνεπώς η κατανάλωση ποικιλίας αυτών μπορεί να αναβαθμίσει θρεπτικά το διαιτολόγιό μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει ο ηλιόσπορος.

Αρχικά, συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές βιταμίνης Ε, η οποία ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι ηλιόσπορων καλύπτει περισσότερο από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε για υγιείς ενήλικες.

Από την άλλη, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος και παράλληλα συμμετέχουν σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες.

Τέλος, ο ηλιόσπορος προσφέρει φυτικές ίνες, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και φυτοστερόλες, που έχει φανεί ότι ασκούν υπολιπιδαιμική δράση. Αναφορικά με το θερμιδικό του περιεχόμενο, μισό φλιτζάνι ηλιόσπορων (ποσότητα υπολογισμένη με το φλοιό) αποδίδει περίπου 140 θερμίδες.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου