Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πέρασαν 15 χρόνια από τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Σαν σήμερα, πριν 15 χρόνια, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων, σε μια διοργάνωση που μετέφερε την αίγλη της Αθήνας στα πέρατα του κόσμου.

Η τελετή έναρξης έγινε στις 13 Αυγούστου σε μία αντίστροφη μέτρηση είκοσι οχτώ δευτερολέπτων, ένα δευτερόλεπτο για τον κάθε ένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκε μέχρι τον τελευταίο που φιλοξένησε η Αθήνα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν μέρος περίπου 10.500 αθλητές, μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 201 χώρες. Συνολικά υπήρξαν 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.

Μασκότ ήταν ο Φοίβος και η Αθηνά, που ονομάστηκαν έτσι από το μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα -Φοίβο, Θεό του φωτός και της μουσικής και τη Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Αθηνά. Οι μασκότ ήταν εμπνευσμένες από τα αρχαία «δαίδαλα» που ήταν κούκλες και εκτός από από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν ήταν επίσης και παιχνίδια.

Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία την 25η Μαρτίου 2004. Μετά το σύντομο ταξίδι στην Πελοπόννησο, η φλόγα γύρισε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα τις πόλεις που διοργάνωσαν Θερινούς ή Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τον Ιούλιο, διέσχισε όλους τους νομούς της Ελλάδας με κορύφωση το βράδυ της 13ης Αυγούστου, με τον Νίκο Κακλαμανάκη να ανάβει το βωμό του Ολυμπιακού σταδίου σηματοδοτώντας την έναρξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Φωτογραφίες και βίντεο από το συγκινητικό θεάμα














πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου