Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Πόσο νερό πρέπει να πίνω κάθε μέρα;

Μάθε γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία και το μεταβολισμό σου και ποια είναι η ιδανική ποσότητα που πρέπει να πίνεις.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανειστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Πολλές φορές μπορεί να ακούς τη φράση «Δεν πίνω νερό, πίνω καφέ, δεν διψάω». Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει ποτέ να κάνεις. Ο οργανισμός σου αποτελείται από 75% νερό και η ποσότητα νερού που πίνεις ημερησίως είναι ζωτικής σημασίας. Ήρθε η ώρα να σου απαντήσουμε στην ερώτηση «Πόσο νερό πρέπει να πίνω ημερησίως;»

Τι συμβαίνει αν δεν πίνεις αρκετό νερό;

Όπως σου αναφέραμε και στην αρχή είμαστε 75% νερό. Αν δεν πιείς τις επαρκείς ποσότητες, τότε:

  1. Παθαίνεις αφυδάτωση, η οποία εκδηλώνεται με κόπωση, ζάλη, κράμπες.
  2. Τρως περισσότερο γιατί νιώθεις ότι πεινάς συνέχεια, αλλά ουσιαστικά διψάς. Επίσης δεν επέρχεται κορεσμός. Με 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα θα το καταλάβεις.
  3. Έχεις δυσκοιλιότητα. Ο οργανισμός αφυδατώνει τα κόπρανα, για να πάρει το νερό που χρειάζεται για τις λειτουργίες του. Τα κόπρανα γίνονται σκληρά και έχεις δυσκοιλιότητα.
  4. Έχεις διαταραχές ηλεκτρολυτών. Στην αφυδάτωση το σώμα εκκρίνει μια ορμόνη, η οποία κάνει τα νεφρά να κατακρατούν αλάτι (νάτριο) και νερό, εξαντλώντας όμως έτσι το κάλιο. Το κάλιο όμως, είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών και της καρδιάς. Οπότε και νερό πρέπει να πίνεις αρκετά και λίγο αλάτι στο φαγητό χρειάζεται να βάζεις.
  5. Είναι παράγοντας πρόωρης γήρανσης. Όσες κρέμες κι αν βάλεις εξωτερικά, καμία δε θα έχει αποτέλεσμα αν το δέρμα δεν είναι ενυδατωμένο εσωτερικά.

Για να διαπιστώσεις αν πίνεις αρκετό νερό, κοίτα το χρώμα των ούρων σου, το οποίο πρέπει να είναι διάφανο ή ανοιχτό κίτρινο. Η δίψα δεν είναι ασφαλής ένδειξη διότι:

  1. οι περισσότεροι έχουν μάθει να μη διψάνε και
  2. όταν πια διψάσουν αρχίζει η αφυδάτωση

Πόσο νερό πρέπει να πίνω ημερησίως;
Οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα των 225 ml είναι η βάση. Αυξάνονται όμως οι ανάγκες σε μεγαλόσωμους, σε όσους αθλούνται ή ταξιδεύουν συχνά (λόγω του ξηρού αέρα) και το καλοκαίρι με την εφίδρωση.

Αύξησε την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και σταμάτα λίγες ώρες πριν τον ύπνο για να αποφύγεις τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου