Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει η ντομάτα

Αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό, με καθημερινή παρουσία στο ελληνικό τραπέζι. 

Ο λόγος, για τη ντομάτα, ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που μπορεί να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας με άρωμα,

γεύση και πολύτιμα συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, η ντομάτα περιέχει φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν το αίσθημα κορεσμού, βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και κάλιο, το οποίο συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ειδικότερα λυκοπένιο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών, ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη.

Ακόμη, το λυκοπένιο φαίνεται ότι παίζει και καρδιο-προστατευτικό ρόλο, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως η θερμική επεξεργασία αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, με αποτέλεσμα η μαγειρεμένη ντομάτα και τα προϊόντα της να είναι ακόμη πιο πλούσια σε αυτό.

Τέλος, η ντομάτα αποτελεί πηγή β-καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς, καθώς και για το σχηματισμό της ροδοψίνης, που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση.

Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, μια μεγάλη ντομάτα αποδίδει περίπου 30 θερμίδες, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν ή προσπαθούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου