Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Διατροφή και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, δείχνει πως η κατανάλωση δίαιτας που βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης,

συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 10.000 ενήλικες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, τους οποίους παρακολούθησαν για 29 χρόνια.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης τροφίμων φυτικής προέλευσης βρέθηκαν να έχουν 16% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών τροφίμων συσχετίσθηκε με μείωση της πιθανότητας θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και οποιαδήποτε άλλη αιτία κατά 32% και 25%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ενώ η πλήρης αποφυγή προϊόντων ζωικής προέλευσης δεν είναι απαραίτητη, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας που βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου