Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Έρχεται αδερφάκι! Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για αυτή την αλλαγή;

Σίγουρα, κάθε νέο παιδί σηματοδοτεί την αλλαγή, τη νέα αρχή. 

Είναι η στιγμή που η ζωή, όπως την ήξερες μηδενίζεται, αλλάζει όψη και ουσία και οι προτεραιότητες παύουν να είναι οι ίδιες.
Και, αν πιστεύεις ότι ο ερχομός του πρώτου παιδιού στην οικογένεια έφερε νέες ισορροπίες, η στιγμή που θα βγει το δεύτερο παιδί από την κοιλιά σου θα μεταβάλει ριζικά το σκηνικό. Ξανά.

Θα δημιουργήσει μία νέα καθημερινότητα, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστείς και εσύ, ο άντρας σου και το πρωτότοκο παιδί, που θα σταματήσει πλέον να απολαμβάνει τα προνόμια του να είσαι μοναχοπαίδι. Και, εδώ, αρχίζουν οι δυσκολίες. Γιατί, ναι μεν, εσύ και ο άντρας σου έχουν ξαναβιώσει την αλλαγή που φέρνει ο ερχομός ενός παιδιού, το παιδί σου, όμως, δε γνωρίζει τι σημαίνει έμπρακτα τι σημαίνει να αποκτάς ένα αδερφάκι. Τις περισσότερες φορές, γεννάται μέσα του ανασφάλεια και φόβος. Ανασφάλεια, γιατί αισθάνεται ότι θα χάσει ένα μέρος της αγάπης σου. Φόβο, γιατί ποιος δε φοβάται το άγνωστο;

Πώς μπορείς, λοιπόν, να το προετοιμάσεις για το νέο του αδερφάκι; Να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης; Να αναπτύξει αδελφικούς δεσμούς με το νέο μωρό;

Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια σου. Επειδή, η πρόληψη σώζει σχεδόν από τα πάντα στη ζωή μας, καλό είναι να αρχίσεις την όλη διαδικασία προετοιμασίας πριν το δεύτερο παιδί γεννηθεί. Έτσι, θα έχεις προετοιμάσει το έδαφος πριν το δεύτερο μωράκι σου έρθει στον κόσμο.

Μυστικό tip: Κάνε το παιδάκι σου να αισθανθεί παρόν σε όλη τη διαδικασία.

Δείξε στο παιδί την κοιλιά σου, από τους πρώτους μήνες κύησης μέχρι τη γέννηση του. Εξήγησε του ότι στη θέση που βρίσκεται τώρα το αδερφάκι του, βρισκόταν, πριν από λίγο καιρό, και το ίδιο.

Παρ ‘το μαζί σου στο πρώτο υπερηχογράφημα. Και μόλις δει στην οθόνη αυτό το μικρό πλασματάκι, διαβεβαίωσε το ότι την ίδια χαρά και προσμονή αισθανόσουν και όταν είδες, για πρώτη φορά, το ίδιο.

Αγοράστε μαζί τα βρεφικά είδη. Νέο μωρό θα φέρεις στον κόσμο. Είναι δυνατόν να μη χρειαστείς και καινούργια βρεφικά είδη; Ένα μπιμπερό, δύο,τρεις, δεκατρείς πιπίλες και οτιδήποτε κρίνεις απαραίτητο. Γιατί, λοιπόν, τη μέρα, που θα πας να κάνεις όλες αυτές τις αγορές, να μην κρατάς από το ένα χέρι τα ψώνια και από την άλλη το παιδάκι σου;

Άφησε το να σχεδιάσει το παιδικό δωμάτιο. Εντάξει, δε σου λέω να τον κάνεις και αρχιτέκτονα, πάντως, να το αφήσεις να επιλέξει το χρώμα στους τοίχους, το μικρό κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι, το κάδρο στους τοίχους. Παιδί σου, πόσο να διαφέρετε στο γούστο;

Ανέφερε παραδείγματα από γνωστές σας οικογένειες που έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά. Το σημαντικό σε αυτή την κίνηση είναι να εστιάσεις στα πλεονεκτήματα που έχει για το ίδιο το παιδί, όπως, για παράδειγμα, ότι θα μπορούν να παίζουν μαζί.

Παρακίνησε το να ετοιμάσει το δικό του μικρό δωράκι για το αδερφάκι του. Ακόμα, και μία ευχητήρια κάρτα με ένα παιδικό σχέδιο απ’ έξω (μπαλόνια, αρκουδάκια, ζωάκια) και ένα γλυκό καλωσόρισμα μέσα, έχει τη δική του, μοναδική αξία.

Πες του να περάσει παραπάνω χρόνο με το μπαμπά του. Όσο θα περνάει ο καιρός και οι μήνες μέχρι να γεννήσεις θα γίνονται μέρες, καλό είναι να παρακινήσεις το παιδί σου να περνάει περισσότερο χρόνο με τον μπαμπά του, ώστε να μπορείς και εσύ, έστω και για πολύ λίγο, να έχεις την ησυχία σου.

Καθησύχασε το ότι θα το αγαπάς για πάντα. Και πως η αγάπη σου δε θα μειωθεί με τον ερχομό του μικρού του αδερφού ή αδερφής.

Και, να θυμάσαι ότι, στο τέλος, όλα καλά θα πάνε!

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου