Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Οι τελευταίες λέξεις του Γουόλτ Ντίσνεϊ πριν πεθάνει

Το περιβόητο χαρτάκι που έγραφε το όνομα ενός διάσημου ηθοποιού του Χόλιγουντ   

Η ζωή του ήταν γεμάτη μεγάλα γεγονότα, θριάμβους, αποτυχίες, αλλά και από μία σειρά αστικών μύθων και θεωριών συνωμοσίας φυσικά.

  Ο λόγος για τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, τον «πατέρα» του Μίκι Μάους, του Ντόναλντ Ντακ και των άλλων δημοφιλών και αγαπημένων χαρακτήρων, που μεγάλωσαν και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν γενιές και γενιές.

Ο δημιουργός του κολοσσού της Disney, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στον κλάδο της, δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από διάφορες φήμες και μυστήρια γύρω από τον ίδιο και τη ζωή του. Ιστορίες πότε ανατριχιαστικές, πότε επιστημονικής φαντασίας (όπως ότι αφέθηκε στη μέθοδο της κρυογονικής και το σώμα του κείτεται παγωμένο κάπου στην Disneyland) και πότε πιο ανθρώπινες, δείχνοντας και αυτή την πλευρά του Γουόλτ Ντίσνεϊ.




Γιατί μέσα σε όλα που κυκλοφορούσαν για εκείνον, υπήρχε και η φήμη πως δεν ήθελε γυναίκες να προσλαμβάνονται στο animation studio του, εκτός από το τμήμα χρωματισμού. Βέβαια, υπήρχαν κι εξαιρέσεις, διότι λέγεται πως ο Ντίσνεϊ όταν έβλεπε πως μία γυναίκα ήταν ταλαντούχα, άφηνε στην άκρη την άποψη που είχε ότι δηλαδή η γυναίκα θα εγκατέλειπε την καριέρα της για να δημιουργήσει οικογένεια.

Μία από τις πολλές ιστορίες, λοιπόν, που κυκλοφορούν για το Ντίσνεϊ είναι τα τελευταία λόγια του. Λέγεται, λοιπόν, πως ο «μολοσσός» του κινηματογράφου λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή το 1966 από καρκίνο στον πνεύμονα, έγραψε σε ένα χαρτάκι το όνομα ενός φέρελπι ηθοποιού τότε, Χολιγουντιανού σταρ σήμερα.

«Κερτ Ράσελ»

Αρκετοί είναι οι ηθοποιοί, οι οποίοι έχουν συνδέσει το όνομά τους με την Disney. Ένας από αυτούς είναι και ο Κερτ Ράσελ. Άλλωστε, η Disney είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της καριέρας του, με πολύχρονη συνεργασία και πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ενώ ο ίδιος έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες αυτής.

Η προσωπική του γνωριμία, όμως, με τον Γουόλτ Ντίσνεϊ ξεκίνησε νωρίτερα, όταν ο Ράσελ ήταν ακόμη παιδί. Ο παραγωγός συμπαθούσε πολύ το νεαρό Ράσελ, αναγνώριζε πως είχε ταλέντο και πίστευε σε αυτόν. Τόσο, που λέγεται πως τα τελευταία του λόγια πριν φύγει από τη ζωή -και τα οποία έγραψε σε ένα χαρτί- ήταν το όνομα του ηθοποιού: «Κερτ Ράσελ».



Για πολλούς ήταν απλά μία φήμη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέχρι και σήμερα πιστεύουν πως πρόκειται για έναν «αστικό μύθο». Ο Χολιγουντιανός σταρ, πάλι, δηλώνει κατηγορηματικά πως είναι αλήθεια και ο Ντίσνεϊ τον είχε τόση έννοια που ήταν στις τελευταίες τους σκέψεις πριν το φευγιό. Αν και ο Ράσελ έμαθε για την ύπαρξη του σημειώματος χρόνια αργότερα.

Σε μία παλαιότερη συνέντευξή του ο Ράσελ είχε περιγράψει πώς έμαθε για το χαρτάκι. «Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Ντίσνεϊ μία γυναίκα, η γραμματέας του, ήρθε και μου είπε πως σε ένα χαρτάκι αρχικά είχε γράψει κάτι άλλο, αλλά μετά γύρισε πίσω και έγραψε το όνομά μου. Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ακόμη και αυτός δεν μπορεί να εξηγήσει τι πραγματικά είχε κατά νου ο Ντίσνεϊ, όταν έγραψε το όνομα του; Το έκανε γιατί τον έβλεπε ως έναν καλό φίλο και ας ήταν ένα έφηβο αγόρι; Πίστευε στο ταλέντο του κι έγραψε το όνομά του για ένα ρόλο στην Disney, στο μέλλον;

Η άγνωστη φιλία Ντίσνεϊ – Ράσελ

Για πολλά χρόνια συνήθιζαν να ρωτάνε τον Κερτ Ράσελ για ποιο λόγο ανέφερε ο Ντίσνεϊ το όνομά του, πριν φύγει από τη ζωή. Αλλά ο Χολιγουντιανός σταρ δε μπορούσε και ο ίδιος να το εξηγήσει. Μέχρι και σήμερα δεν ξέρει το λόγο. Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει.

Ξέρει καλά, όμως, πως ο Ντίσνεϊ υπήρξε σημαντικός στη ζωή του και επαγγελματικά ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός για την καριέρα του. Άλλωστε, οι ιστορίες που έχει να θυμάται με εκείνον, όπως λέει, είναι πιο σημαντικές από το «χαρτάκι με το όνομά του».


Ο Κερτ Ράσελ στα 12 του χρόνια

«Είχαμε μία προσωπική σχέση. Συνηθίζαμε να παίζουμε πινγκ-πονγκ, στα διαλείμματα των γυρισμάτων. Με έπαιρνε μαζί του στα στούντιο για να δω τις ταινίες που γυρίζονταν, με είχε γνωρίσει σε σημαντικούς ανθρώπους του χώρου. Υπήρχαν πολλά που μας συνέδεαν. Ο Ντίσνεϊ μού θύμιζε πολύ τον παππού μου», είχε εξομολογηθεί κάποτε ο ηθοποιός σε συνέντευξή του.


Η αλήθεια είναι πως ο Ντίσνεϊ διέκρινε το υποκριτικό ταλέντο στο νεαρό Κερτ και ήταν εκείνος που επέμενε να ακολουθήσει μία καριέρα στον κινηματογράφο και όχι στο Μπέιζμπολ, με το οποίο αρχικά ασχολιόταν ο Ράσελ, ο οποίος αντρειευόταν το μέλλον του ως αθλητής.

«Είχε μία έντονη επίδραση πάνω μου» λέει ο σταρ για τον Ντίσνεϊ, στον οποίο οφείλει πολλά.




Μετά τον θάνατό του το 1966, ο Ράσελ υπέγραψε με την Disney ένα δεκαετές συμβόλαιο, πρωταγωνιστώντας σε πολλές ταινίες που έγιναν επιτυχία, ενώ είδε τις μετοχές του στο κινηματογραφικό χρηματιστήριο να εκτοξεύονται.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου