Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Να τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν το πρώτο ραντεβού πάει καλά

Η φυσιολογία του έρωτα και ένας συγχρονισμός αλλιώτικος από τους άλλους

Όταν δυο άνθρωποι γνωρίζονται και κάτι φαίνεται να υπάρχει μεταξύ τους ερωτικά, οι καρδιές τους συγχρονίζονται και οι παλμοί τους χτυπούν αρμονικά!
Και ιδρώνουν εξίσου.

Αυτή είναι η πραγματική «χορογραφία της ανθρώπινης έλξης», όπως μας λέει μια νέα μελέτη που μέτρησε τους φυσιολογικούς δείκτες 140 ανθρώπων που έφεραν κοντά σε ένα πρώτο ραντεβού κατά τη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ.

Σε κάτι που προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, δεν ήταν οι εκφράσεις του προσώπου ή το κοίταγμα στα μάτια τα χαρακτηριστικά που έδειχναν την αμοιβαία έλξη, αλλά ο συγχρονισμός των αυξημένων καρδιακών παλμών τους και το επίπεδο της εφίδρωσης!

Η μελέτη των ψυχολόγων του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Λέιντεν, που ανέβηκε στην πλατφόρμα προδημοσίευσης bioRxiv, εφάρμοσε τεχνικές μηχανικής μάθησης για να δει αν μπορεί να ανιχνευτούν τα συμπεριφορικά και φυσιολογικά μοτίβα που εμπλέκονται στην αμοιβαία έλξη.

Ούτε το χαμόγελο, ούτε οι χειρονομίες, ούτε το κάρφωμα στα μάτια, ούτε το τυχαίο άγγιγμα του άλλου μπορούσαν να καταδείξουν την έλξη. Το έκαναν μόνο οι δείκτες της φυσιολογίας, η καρδιά και ο ιδρώτας, και με στατιστικά σημαντική μάλιστα ακρίβεια.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου