Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Ποιες υγιεινές τροφές μπορεί να έχουνε πολλές θερμίδες

Πρόκειται για τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία ναι μεν παρέχουν στον οργανισμό πλήθος ευεργετικών συστατικών αλλά παράλληλα διαθέτουν και υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και μπορούν να σας τροφοδοτήσουν με αρκετές θερμίδες αν δεν καταναλωθούν ελεγχόμενα.

Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά τρόφιμα αυτής της κατηγορίας προκειμένου να έχετε το νου σας και να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή θρεπτική αξία και θερμίδες …εντός προϋπολογισμού:

κριτσίνια: Αποτελούν καλές επιλογές για ενδιάμεσο σνακ ή συνοδευτικό για σαλάτες και σούπες, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες προάγει το αίσθημα κορεσμού. Ωστόσο, διαθέτουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά αυτή του ψωμιού, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως «παχυντικό» τρόφιμο. Λαμβάνοντας δε υπόψιν ότι εύκολα μπορεί να καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Χρησιμοποιήστε την ετικέτα του τροφίμου ως «οδηγό» ελέγχοντας το θερμιδικό περιεχόμενο ανά μερίδα και φροντίστε να ξεχωρίσετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε, καθώς η κατανάλωση μέσα από τη συσκευασία συνήθως ξεφεύγει θερμιδικά.

Αποξηραμένα φρούτα – ξηροί καρποί: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και «καλά» λιπαρά, αλλά και σε θερμίδες, επομένως θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Σκεφτείτε πως 3 μικρά αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σύκα ή 4 κομμάτια αποξηραμένα βερίκοκα αντιστοιχούν θερμιδικά σε ένα μέτριο φρούτο, ενώ για τους ξηρούς καρπούς, μια μικρή χούφτα θεωρείται αρκετή.

Χειροποίητες μπάρες δημητριακών: Οι μπάρες δημητριακών που βρίσκουμε στα σούπερ-μάρκετ αποτελούν στην πλειοψηφία τους επιλογές με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς αποδίδουν γύρω στις 100 θερμίδες ανά τεμάχιο. Ωστόσο, εάν παρασκευάσουμε στο σπίτι μπάρες δημητριακών με βρώμη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή σοκολάτα, ταχίνι ή μέλι ή επιλέξουμε αντίστοιχα προϊόντα που διατίθενται σε πολλούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες ενδεχομένως να είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Ταχίνι – φυστικοβούτυρο: Τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα πλούσια και σε ενέργεια, με μια κουταλιά της σούπας να αποδίδει περίπου 90-100 θερμίδες. Επομένως, δώστε προσοχή στην ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης.

Smoothies φρούτων: Συχνά, ενώ βρίσκεστε στο δρόμο, η επιλογή ενός smoothie από φρέσκα φρούτα φαίνεται πιο υγιεινή έναντι ενός ροφήματος καφέ. Πράγματι, τα θρεπτικά συστατικά που θα προσλάβετε είναι πολύ περισσότερα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πιθανόν να ισχύει το ίδιο και για τις θερμίδες, ειδικότερα όταν στα smoothie προστίθενται, γάλα, γιαούρτι, παγωτό, γρανίτα, μέλι, σιρόπι ή άλλα συστατικά. Γενικά, προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό επιλέξτε έναν απλό ανάμεικτο φυσικό χυμό χωρίς προσθήκη άλλων υλικών.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου