Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει οι άνδρες να ελέγχουν τον προστάτη τους από τα 40

Μετάλλαξη σε γονίδιο το οποίο ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό και τις ωοθήκες, φαίνεται ότι ευθύνεται και για την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη.

Οι ιατρικές επιταγές σημειώνουν ότι κάθε άνδρας μετά τα 50 θα πρέπει να ελέγχεται για την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου προβλήματος στον προστάτη ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή του σε καρκίνο.

Γνωρίζουμε ότι αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια με περιστατικό προστάτη, κάθε άνδρας με στενή συγγενική σχέση θα πρέπει να εξετάζεται τακτικά από την ηλικία των 40 ετών ή και νωρίτερα.

Πέρα από αυτή την “κληρονομικότητα” οι επιστήμονες διαπιστώνουν και μια σχετική κληρονομική διασύνδεση του συγκεκριμένου καρκίνου με τον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού και άρα ένας άνδρας θα πρέπει επίσης να εξετάζεται τακτικότερα και από νωρίς, εάν υπάρχει κάποιο περιστατικό σε κάποια γυναίκα της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου (ICR), μια ετήσια εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να εντοπιστούν νωρίς όγκοι, σε άνδρες που μπορεί να έχουν ορισμένες μεταλλάξεις συγκεκριμένου γονιδίου στο DNA τους.

Συμπλήρωσαν δε ότι ένας στους 300 άντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να έχει μεταλλάξεις στο γονίδιο Brca2, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν εάν φέρουν τη μετάλλαξη στο DNA τους, καθώς δεν ελέγχονται τακτικά.

Οι μεταλλάξεις Brca2 είναι τα ίδια “γενετικά σφάλματα” που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες και οι άνδρες θα πρέπει να εξετάζονται εφόσον υπάρχουν περιστατικά τέτοιων καρκίνων στην οικογένεια. Ο έλεγχος δεν αφορά στην ανακάλυψη των μεταλλάξεων του γονιδίου αλλά ενδείξεων δυσπλασίας στον προστάτη.

Ο έλεγχος είναι εύκολος με μια απλή εξέταση αίματος, το γνωστό PSA. Το PSA (ή ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται μόνο από ορισμένα κύτταρα του προστάτη.

Η πρωτεΐνη αυτή εκκρίνεται από τον προστάτη στο σπέρμα, για να το υγροποιήσει μετά την εκσπερμάτιση. Επομένως το μεγαλύτερο τμήμα του παραγόμενου PSA αποβάλλεται από τον οργανισμό του άνδρα με το σπέρμα. Υπάρχει όμως και μια μικρή ποσότητα που διαφεύγει στο αίμα. Αυτή την ποσότητα ανιχνεύει η εξέταση του PSA.

Τα επίπεδα PSA διαπιστώνονται σε υψηλά επίπεδα όταν υπάρχει καρκίνος στον προστάτη, αλλά δεν αποτελούν επαρκώς αξιόπιστο δείκτη για την εξέταση όλων των ανδρών.

 Πάντως η καθηγήτρια το ICR, Ros Eeles αναφέρει: "Η έρευνά μας δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι οι άνδρες με μετάλλαξη γονιδίου Brca2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη και ότι η τακτική εξέταση PSA μπορεί να βελτιώσει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

 Επίσης όσοι άνδρες βρέθηκαν με μεταλλάξεις στο Brca2 και καρκίνο στον προστάτη, είχαν διπλάσια πιθανότητα να χρειαστεί λήψης θεραπείας για τον καρκίνο έναντι της απλής παρακολούθησης της εξέλιξής του".

Γιώργος Σακκάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου