Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019

Αποκαλυπτική έρευνα για το εργασιακό περιβάλλον της Amazon

«Όλη αυτή η ευκολία ήρθε με κόστος στην ασφάλεια των υπαλλήλων»

Το θαυματουργό μοντέλο επιτυχίας του Τζεφ Μπέζος φαίνεται πως στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια, αποφεύγοντας να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων του για χρόνια και χρόνια.

Αυτό μας λέει η αποκαλυπτική έρευνα που έκαναν από κοινού το The Atlantic και το Reveal from the Center for Investigative Reporting, καταγράφοντας όλες τις παραβιάσεις ασφαλείας στις τεράστιες αποθήκες του κολοσσού, αλλά και τις προσπάθειες της εταιρίας να κρατήσει κρυφά τα τόσα και τόσα εργατικά ατυχήματα.

«Σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις, η Amazon είτε αγνόησε τα αιτήματα των εργατών είτε παρείχε πλημμελή μητρώα, καταπατώντας καταφανώς την ομοσπονδιακή νομοθεσία», μας λέει η δημοσιογραφική έρευνα.


Άλλοτε πάλι χαρακτήριζε τις υποθέσεις «εμπιστευτικές» και τις έπνιγε στα συρτάρια της. Ή απειλούσε τους υπαλλήλους πως θα τους μηνύσει αν δημοσιοποιούσαν τα εργατικά ατυχήματά τους. Το Atlantic παραθέτει περαιτέρω και τις μαρτυρίες τριών υπευθύνων ασφαλείας που ισχυρίζονται πως η εταιρία είχε ξεκάθαρη πολιτική να «ελαχιστοποιεί τον αριθμό των ατυχημάτων που αναφέρονταν πριν το 2015».

Απέκρυπτε συστηματικά τους τραυματισμούς δηλαδή, καθώς τα υψηλά κλιμάκια της εταιρίας διέταζαν τους επικεφαλής ασφαλείας να βρίσκουν λόγους και να μην καταγράφουν τα εργατικά ατυχήματα, όπως όφειλαν δηλαδή από τον νόμο.


Ακόμα και να «διαχειριστεί καταλλήλως» τον θάνατο εργάτη τον Δεκέμβριο του 2017 είπαν στον ελεγκτή John Stallone, κατά δήλωσή του, περνώντας την ευθύνη του θανάτου δηλαδή στον ίδιο τον εργαζόμενο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις αποθήκες του κολοσσού. Και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία…

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου