Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Η σημασία της πρόσληψης φολικού οξέος στην καθημερινή μας διατροφή

Το φολικό οξύ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά, καθώς είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Προάγει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παροχή οξυγόνου και ενέργειας σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.
Βοηθάει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, κρατώντας υπό έλεγχο τα επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται ομοκυστείνη. Υψηλά επίπεδα ομοκυστείνης μπορούν να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση και ια το λόγο αυτό σε άτομα που εμφανίζουν υψηλή επίπεδα ομοκυστείνης χορηγείται αγωγή με φολικό οξύ.

Το φολικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Ιδιαιτέρως, παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό κυττάρων που έχουν μικρή διάρκεια ζωής, όπως κύτταρα που καλύπτουν εξωτερικές επιφάνειες του σώματός μας (π.χ. δερματικά κύτταρα, κύτταρα εντερικού επιθηλίου, κύτταρα στόματος). Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Ένα κλασσικό παράδειγμα της θεμελιώδους σημασίας του φολικού οξέος στην καλή εγκεφαλική λειτουργία είναι η προστασία από την εμφάνιση διαταραχών του νευρικού συστήματος στα νεογέννητα. Γενικότερα, η σημασία του στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και του εγκεφάλου οφείλεται στο γεγονός ότι συμμετέχει στη διατήρηση μιας ισορροπίας ανάμεσα σε ουσίες του εγκεφάλου τους λεγόμενους νευροδιαβιβαστές.

Δυστυχώς όμως παρά τη σπουδαιότητά του φαίνεται ότι στη χώρα μας δεν προσλαμβάνουμε ικανοποιητικά ποσά φολικού οξέος μέσα από τη διατροφή μας. Σύμφωνα με την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φολικό οξύ εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη στο 83%, γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε στην πρόσληψή του μέσα από τη διατροφή μας.

Η σύσταση που δίνεται λοιπόν είναι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φολικό σε καθημερινή βάση. Τέτοια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, ενώ μια εξαιρετική πηγή αποτελεί και το μοσχαρίσιο συκώτι. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να το έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας πολύ εύκολα μέσα από την κατανάλωση ψωμιού για τοστ. Προς την κατεύθυνση αυτή κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά ένα καινοτόμο ψωμί για τοστ, το οποίο αποτελεί πηγή φολικού οξέος, συμβάλλοντας έτσι στην καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια. Συνδυάζοντας το μάλιστα με τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, θα έχετε ένα πλούσιο διατροφικά γεύμα, φροντίζοντας τον οργανισμό σας.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου