Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Πώς το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει τη δίαιτά σας

Το μαγείρεμα, είναι μια διαδικασία που μπορεί να διευκολύνει ή να δυσκολέψει την προσπάθεια απώλειας βάρους, ανάλογα με τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Η προετοιμασία των γευμάτων από το ίδιο το άτομο που κάνει δίαιτα ή θέλει να υιοθετήσει ένα πιο υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, δίνει τη δυνατότητα επιλογής του είδους και της ποσότητας των συστατικών που προστίθενται στο γεύμα, τροποποιώντας ανάλογα και το σύνολο των θερμίδων που περιέχει.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να «ελαφρύνετε» τη μαγειρική σας, περιορίζοντας το θερμιδικό περιεχόμενο των γευμάτων που καταναλώνετε:

Προσθέστε το ελαιόλαδο σε ελεγχόμενη ποσότητα. Λόγω της υψηλής ενεργειακής του πυκνότητας είναι προτιμότερο το ελαιόλαδο να προστίθεται στο φαγητό σε μετρημένη ποσότητα. Επομένως, υπολογίστε 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα φαγητού, ώστε να μη «φορτωθείτε» με περιττές θερμίδες.

Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Σε συνταγές που περιέχουν γάλα, γιαούρτι, τυρί ή κρέμα γάλακτος, επιλέξτε τα αντίστοιχα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ακόμη, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μέρος της κρέμας γάλακτος με γάλα ή τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών όταν μαγειρεύετε πιάτα με λευκές σάλτσες.

Αφαιρέστε το ορατό λίπος από κρέας και πουλερικά. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει ιδανικά να προηγείται του μαγειρέματος.

Επιλέξτε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης αντί για τα αντίστοιχα επεξεργασμένα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να πετύχετε έμμεσο περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης, καθώς τα εν λόγω προϊόντα δεν περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, οδηγώντας έτσι σε κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού.

Προτιμήστε το ψήσιμο και το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή στον ατμό και αποφύγετε το τσιγάρισμα και τηγάνισμα. Ακόμη, δοκιμάστε να ψήσετε στο φούρνο τρόφιμα που παραδοσιακά μαγειρεύονται στο τηγάνι. Για παράδειγμα, αντί να τηγανίσετε πατάτες, μπορείτε να τις κόψετε με τον ίδιο τρόπο και να τις ψήσετε στο φούρνο -σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί-, προσθέτοντας πολύ μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου.

Χρησιμοποιήστε αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής. Έτσι μπορείτε να αποφύγετε την προσθήκη λιπαρών υλών ή να χρησιμοποιήσετε πολύ μικρότερη ποσότητα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σας «κολλήσει» το φαγητό.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου