Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Πλύσιμο με αντισηπτικό ή σαπούνι – Τι είναι πιο αποτελεσματικό

Η εξάπλωση του κορονοϊού μάς έχει κάνει να τηρούμε πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας τα οποία ξεκινούν από την προσωπική μας υγιεινή. 

Το καθάρισμα των χεριών είναι το βασικό αλλά ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό;

 Το πλύσιμο με σαπούνι ή το αντισηπτικό τζελ;

«Από όσα γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό, είναι παρόμοιος με τις προηγούμενες επιδημίες του Sars και του Mers, επομένως δεν είναι πολύ δύσκολο να σκοτωθεί ένας μικροοργανισμός» δήλωσε ο Δρ. Ναχίντ Μπαντέλια, ιατρικός διευθυντής στον ομάδα ειδικών παθογόνων του Boston Medical Center. «Το σαπούνι και το νερό, αλλά και τα αντισηπτικά τζελ που περιέχουν αλκοόλ, μπορούν να τον σκοτώσουν».

Όσον αφορά, λοιπόν, την αποτελεσματικότητά τους, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το πλύσιμο των χεριών είναι γενικά η καλύτερη επιλογή. Αρχικά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι αποτελεσματικότερο στην απομάκρυνση της επίμονης βρωμιάς και και στην θανάτωση ορισμένων παθογόνων παραγόντων. Το σαπούνισμα θα σας βοηθήσει επίσης στην αποφυγή κι άλλων εκτός από κορονοϊό. «Θα σας προστατέψει και από άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η γρίπη και οι ασθένειες με διάρροιες» τόνιζε ο Μπαντέλια.

Εάν, ωστόσο, βρίσκεστε σε εξωτερικό περιβάλλον, χωρίς άμεση πρόσβαση σε κάποιον νιπτήρα για να πλύνετε τα χέρια σας – κατά την διάρκεια των μετακινήσεων, για παράδειγμα – το απολυμαντικό τζελ χεριών και τα μαντηλάκια, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να σκοτώσετε τα μικρόβια. Μάλιστα, εκείνα που έχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ τείνουν να είναι τα πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ελέγξτε το πίσω μέρος της συσκευασίας για φράσεις όπως αιθυλική αλκοόλη, αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή ν-προπανόλη).

Βέβαια, ακόμη κι αν έχετε πάρει το καλύτερο αντισηπτικό τζελ ή αντιβακτηριακό σαπούνι, αλλά εάν δεν πλένετε σωστά τα χέρια σας ή δεν χρησιμοποιείτε σωστά το πρώτο, μπορεί ακόμη να μεταφέρετε τον ιό στα χέρια σας, όπως λέει ο Μπαντέλια. Οπότε αυτό που χρειάζεται είναι ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο των χεριών και χρήση των αντισηπτικών τζέλ όταν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε νιπτήρα με νερό και σαπούνι.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου