Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Το παγωτό στη διατροφή ενός παιδιού

Το παγωτό είναι αδιαμφησβήτητα μια από τις αγαπημένες «λιχουδιές» των παιδιών, την οποία ζητούν καθημερινά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Από την άλλη, οι γονείς προσπαθούν συχνά να περιορίσουν την κατανάλωσή του, προκαλώντας πολλές φορές τσακωμούς και αντιπαραθέσεις.

Στην πραγματικότητα, και σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή γλυκίσματα, το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μια σχετικά πιο «ελαφριά» επιλογή επιδορπίου, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά, όπως για παράδειγμα πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από τα παραπάνω ευεργετικά συστατικά, το παγωτό περιέχει επίσης ζάχαρη και λιπαρά, ειδικότερα δε, όταν σε αυτό προστίθενται υλικά όπως κομμάτια σοκολάτας, μπισκότα, ξηροί καρποί, καραμέλα ή διάφορα σιρόπια.

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν ένα μικρό παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Όσον αφορά στο είδος του παγωτού, θα ήταν καλό να προτιμώνται απλές επιλογές, χωρίς πολλά επιπρόσθετα υλικά ή επικαλύψεις σοκολάτας. Ακόμη, καλή εναλλακτική αποτελούν το παγωμένο γιαούρτι, οι γρανίτες και τα σορμπέ φρούτων, που διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τέλος, όταν υπάρχει η δυνατότητα, το σπιτικό παγωτό υπερτερεί σημαντικά, καθώς έτσι μπορείτε να επιλέξετε εσείς το είδος, την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου