Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Μαρία Εκμεκτσίογλου – Οι πολύχρωμες μαγειρικές, τα αρώματα της Πόλης και οι γκρίζες σελίδες της ζωής της…

"Η τηλεόραση είναι σαν τα μπαχαρικά... Κάποια από αυτά αφήνουν μια υπέροχη επίγευση, κάποια είναι πολύ αλμυρά, κάποια καυτερά, κάποια σου φτιάχνουν τη διάθεση και κάποια σου την χαλάνε".

H Μαρία Εκμεκτσίογλου πρώτα κατέκτησε το τηλεοπτικό κοινό της Τουρκίας και στη συνέχεια παρέσυρε τους Έλληνες τηλεθεατές στην μαγική της κουζίνα, μέσα από μυρωδιές ανατολής, χρώματα και υλικά που ξυπνούν παιδικές μνήμες.
Ανάμεσα στα δύο εστιατόρια της, την προετοιμασία του επόμενου βιβλίου της και τα γυρίσματα για την εκπομπή μαγειρικής της στο OPEN, KitcheN Health σε παραγωγή Δημήτρη Ευαγγελόπουλου, Παναγιώτη Αλεξόπουλου και σκηνοθεσία Άρη Λυχναρά, η Μαρία Εκμεκτσίογλου έκλεψε λίγο χρόνο για να μας ταξιδέψει στον ξεχωριστό της κόσμο.

Τι ετοιμάζει επαγγελματικά; Πώς ήταν μέχρι σήμερα το τηλεοπτικό της ταξίδι; Ποιες είναι οι γκρίζες σελίδες στη ζωή της; Ποιο είναι το υλικό που δεν χρησιμοποιεί ποτέ στην κουζίνα της; Η Μαρία Εκμεκτσίογλου σε μια διαφορετική συνέντευξη, στο zappIT…

Και ξαφνικά, κάνεις την μαγειρική-τηλεοπτική ανατροπή και γεννιέται το KitcheN Health. Πώς αποφάσισες να κινηθείς σε αρκετά διαφορετικό στυλ από αυτό με το οποίο συστήθηκες στο κοινό;

Όπως ξέρεις ετοιμαζόμασταν να κάνουμε το οδοιπορικό μας, ξεκινώντας από Ισλανδία και θα κατεβαίναμε σιγά-σιγά, περνώντας από Προβηγκία, Νότια Ιταλία και θα τελειώναμε στο Μαρόκο. Δυστυχώς ο κορονοϊός δεν επέτρεψε να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας. Μια και βλέπαμε την στροφή του κόσμου στην υγιεινή διατροφή σύμφωνα με τις συμβουλές των γιατρών, κάναμε αλλαγή πλεύσης. Αφού δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε, σκεφτήκαμε να μαγειρέψουμε τα παραδοσιακά μου φαγητά με έναν υγιεινό τρόπο, χωρίς να χάσουμε τις γεύσεις αλλά προσπαθώντας να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με μια μαγειρική υγιεινή βάση και με τις συμβουλές ενός διατροφολόγου. Έτσι φτιάχτηκε μια γυάλινη κουζίνα μέσα σ’ ένα υπέροχο περιβόλι φυτεμένο με αρωματικά βότανα λαχανικά και πολλά λουλούδια, για να είμαστε πιο κοντά στη φύση. Δεν θέλησα να κλειστώ σε μια κουζίνα απλή για να κάνω τις μαγειρικές μου.

Πόσο εύκολο και πόσο ρεαλιστικό είναι να αποδώσεις τις χαρακτηριστικές γεύσεις και τα αρώματα της Πόλης σε μια πιο μοντέρνα και κυρίως υγιεινή εκδοχή;

Εύκολο δεν το λες, γιατί πέρασα πολλές ώρες διαβάσματος, πολλές συναντήσεις με φίλους διατροφολόγους για να μπορέσω και εγώ να αλλάξω τη σκέψη και τον τρόπο μαγειρικής μου. Για να μπορέσω να είμαι στο πνεύμα της εποχής που απαιτεί μεγάλη προσοχή όσον αφορά την υγεία μας, την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας και το δυνάμωμα του οργανισμού μας με τροφές που μας δίνουν πολλές βιταμίνες, που περιέχουν φυτικές ίνες. Είναι γενικά αντιοξειδωτικές μαγειρικές με σούπερ food. Μην ξεχνάμε πως η μαγειρική θέλει συνεχή ανανέωση πολύ διάβασμα και μεγάλη έρευνα και όπως με γνωρίζεις πολύ καλά δεν σταματώ να εργάζομαι ποτέ για το καλύτερο αποτέλεσμα στην κουζίνα μου.

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να περάσεις εσύ στον κόσμο μέσα από το Kitchen Health;

Αυτό που θέλω να περάσω μέσω της εκπομπής μου είναι ότι μπορούμε να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ με μακαρόνια με όσο το δυνατόν πιο υγιεινό τρόπο, ότι μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά χωρίς ζάχαρη αλλά με μέλι, πετιμέζι ή αποξηραμένα φρούτα, να φτιάξουμε μπισκότα αντικαθιστώντας το βούτυρο με πουρέ από μπανάνες, την ζάχαρη με αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα. Όχι ότι θα αφαιρέσουμε τελείως το βούτυρο από τη ζωή μας, αλλά να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά και εκεί που πρέπει και πάντα με προσοχή. Να απομακρύνουμε τελείως από τη ζωή μας οτιδήποτε περιέχει χημικά συστατικά.

Από τις εκπομπές που έκανες στην τουρκική τηλεόραση και τις πρώτες εκπομπές στο Mega, μέχρι σήμερα στο Open, τι γεύση είχε το τηλεοπτικό σου ταξίδι;

Τα χρόνια που ασχολούμαι με την τηλεόραση σε Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι λίγα, η τουρκική εκπομπή που είχα, να φανταστείς, ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια. Οι πρώτες εκπομπές μου ήταν μαγειρικές μέσα σε μια παραδοσιακή ρωμαίικη κουζίνα. Μετά συνέχισα να παρουσιάζω την ελληνική κουζίνα ταξιδεύοντας σε πάρα πολλά νησιά του Αιγαίου και σε πολλές πόλεις και δείχνοντας την κουλτούρα τον πολιτισμό και την γαστρονομία την Ελληνική. Τα τελευταία χρόνια, από το Mega και τον Alpha, μέχρι το Open, τα οδοιπορικά και οι μαγειρικές για μένα ήταν μια μεγάλη σχολή. Πλούτισα τις γνώσεις μου, δημιούργησα νέες και πολύ δυνατές φιλίες, έμαθα να ξεχωρίζω ανθρώπους. Η εμπειρία που απέκτησα είναι σαν τα μπαχαρικά. Κάποια από αυτά αφήνουν μια υπέροχη επίγευση, κάποια είναι πολύ αλμυρά, κάποια καυτερά, κάποια σου φτιάχνουν τη διάθεση και κάποια σου την χαλάνε.

Υπήρξαν στιγμές που δυσκολεύτηκες από τις συνθήκες των γυρισμάτων ή εκνευρίστηκες σε τηλεοπτικές σου συνεργασίες τόσο που να σκεφτείς ακόμα και να τα παρατήσεις;

Γενικώς τα γυρίσματα πάντοτε είναι πολύ ευχάριστα. Είναι εμπειρίες που αφήνουν ωραίες αναμνήσεις. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες δύσκολες συνθήκες, ειδικά στα οδοιπορικά, όταν χιονίζει πολύ και πρέπει να μαγειρέψεις κάτω από το χιόνι για να προλάβεις τη δύση του ηλίου, όταν ξαφνικά είσαι πάνω σε ένα καΐκι με τη φωτιά να καίει και την κατσαρόλα σου γεμάτη και έρχεται ένα μεγάλο κύμα και δεν ξέρεις τι να κάνεις, αγκαλιάζεις αυτόματα την κατσαρόλα για να μην πέσει και καίγονται βέβαια τα χέρια σου. Δεν μπορώ να πω ότι έχω νευριάσει ποτέ με τους συνεργάτες μου, γιατί είμαι άτομο πολύ υπομονετικό και γνωρίζω πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες των γυρισμάτων. Εάν όμως εξαντληθεί η υπομονή μου με κάποιο άτομο ή αποχωρεί εκείνο από την ομάδα ή εγώ. Δεν μπορώ να ανεχτώ το ψέμα και τους διπρόσωπους.

Τι αρώματα κουβαλάει στην ψυχή της μέχρι σήμερα η Μαρία Εκμεκτσίογλου από τα παιδικά της χρόνια στην Κωνσταντινούπολη;

Τα αρώματα που κουβαλάω στην ψυχή μου είναι σίγουρα το άρωμα της λεβάντας, το άρωμα από το γιασεμί, το άρωμα της κανέλας και το άρωμα από το μαχλέπι. Πραγματικά είχα παιδικά χρόνια γεμάτα με αρώματα, με χρώματα και γεύσεις που βοήθησαν να δημιουργήσω τον χαρακτήρα που έχω σήμερα. Όταν το κάθε άρωμα το τυλίγει και μια ανάμνηση, την κάθε γεύση την ενώνει η θύμηση με ένα γεγονός, αυτά βοηθούν πάρα πολύ στην μετέπειτα ζωή να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια που τυχαίνουν στη ζωή μας

Στη ζωή σου δεν ήταν πάντα όλα πολύχρωμα σαν τα πιάτα που δημιουργείς. Είχες και κάποιες γκρίζες σελίδες, κάποιες πολύ δύσκολες στιγμές που σε έχουν σημαδέψει…

Γκρίζες σελίδες στη ζωή μας έχουμε όλοι, αλίμονο αν ήταν όλα ροζ. Εγώ είχα την ατυχία να χάσω την οικογένειά μου σε πολύ νεαρή ηλικία… μαμά, αδερφό, πατέρα. Γιαγιάδες και παππούδες δεν πρόλαβα να ζήσω πολύ, γιατί στα έξι μου χρόνια δεν υπήρχε σχεδόν κανένας τους, εκτός από έναν παππού, τον Χρήστο Εκμεκτσίογλου, που τον είχα μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων. Ήταν γιατρός ερευνητής και τον θυμάμαι πάντοτε κλεισμένο στο δωμάτιο πάνω σε γυάλινα μπουκαλάκια να δημιουργεί αρώματα, κολόνιες και κρέμες. Ήταν εμπειρία για μένα και μια μεγάλη πρώτη επαφή με τον κόσμο των αρωμάτων. Όπως βλέπεις φίλε μου και στις γκρίζες σελίδες πάντοτε υπάρχουν νότες αισιοδοξίας, αρκεί να ξέρεις, να μπορείς να τις ανακαλύπτεις.

Είναι η κουζίνα ένας τόπος ψυχοθεραπείας για σένα; Αφήνεσαι μέσα στον κόσμο της;

Το μόνο σίγουρο και γι’ αυτό το λόγο έχω κάνει τόση πρόοδο όσον αφορά στην κουζίνα και την μαγειρική. Γιατί η κουζίνα μου είναι το ιατρείο της ψυχοθεραπείας και οι κατσαρόλες μου μαζί με τα υλικά που θα μαγειρέψω είναι τα φάρμακα μου.Έχω ανακαλύψει αυτό το παιχνίδι της ψυχανάλυσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή που έχασα την μητέρα μου σε πολύ νεαρή ηλικία. Τα αρώματα που αναβλύζει το κάθε φαγητό μαζί με τα μπαχάρια και τα βότανα είναι βάλσαμο της ψυχής, είναι ο καμβάς και το πινέλο στη ζωγραφική του ψυχικού μου κόσμου.

Όταν κλείνουν τα φώτα της τηλεόρασης και του εστιατορίου, ποιες είναι οι στιγμές της Μαρίας έξω από όλα αυτά;

Η οικογένειά μου, οι γιοί μου, οι λιγοστοί φίλοι μου, τα βιβλία μου, η μουσική και τα λουλούδια μου και φυσικά ο προγραμματισμός των επόμενων ταξιδιών μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να ταξιδεύω.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου που χρησιμοποιεί εκατοντάδες υλικά στην κουζίνα της, ξέρω ότι υπάρχει ένα πολύ κοινό υλικό που δεν μπαίνει σε κανένα της πιάτο…

Με γνωρίζεις πολύ καλά για να ξέρεις ότι έχω ένα πολύ μεγάλο θέμα με τον μαϊντανό. Γι’ αυτό και δεν θα τον δεις να μπαίνει σε κάποια μαγειρική μου. Σαν μαγείρισσα ξέρω ότι είναι λάθος γιατί είναι πολύ σημαντικό αρωματικό φυτό για τον οργανισμό μας, αλλά έχει τόσα πολλά άλλα αρωματικά και υγιεινά φυτά που μπορούν να αντικαταστήσουν τον μαϊντανό, όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο μάραθος, η φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα από το σέλινο, τα καπαρόφυλλα. Οπότε, αν λείψει ο μαϊντανός δεν χάθηκε και ο κόσμος.

Πού μπορεί να δοκιμάσει κάποιος τα πιάτα σου σήμερα και ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Τα πιάτα μου και τις δημιουργίες μου μπορεί κάποιος να της δοκιμάσει στην Κωσταντινούπολη στο εστιατόριο μου το Maria’s που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια στην περιοχή Etiler, μέχρι και σήμερα που μιλάμε τα δοκίμαζε στο Maria’s στον Άλιμο αλλά τώρα κλείσαμε για καλοκαίρι και από αρχές φθινοπώρου θα δοκιμάζουν τα πιάτα μας και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Σου αποκάλυψα με αυτό τον τρόπο και ένα από τα επόμενα επαγγελματικά μου σχέδια. Τον Οκτώβριο θα έχουμε και την παρουσίαση του καινούριου μου βιβλίου και αν με το καλό δεν έχουμε εκπλήξεις με τον κορονοϊό θα ξεκινήσουμε και το οδοιπορικό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε φέτος.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου