Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ο Μπορέλ σε Αθήνα και Έβρο για «ασπίδα» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Με Μητσοτάκη και Δένδια θα συναντηθεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και θα μεταβεί στις Καστανιές

Τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Τζόζεφ Μπορέλ (ο,τι πλησιέστερο διαθέτει δηλαδή η Ευρώπη σε υπουργό Εξωτερικών) υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μετώπου συμμαχιών απέναντι στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ανταγωνιστεί διπλωματικά την Ελλάδα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Με τον κ.Μπορέλ θα συναντηθεί σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και μαζί θα μεταβούν στις Καστανιές του Έβρου.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις με έμφαση στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα σε βάρος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα, η οποία θεωρεί πως η ΕΕ πλέον πρέπει να αντιδράσει με πράξεις και όχι μόνο με δηλώσεις στην προκλητικότητα της Άγκυρας, θέλει να καταστεί σαφές στους εταίρους αλλά και στη γείτονα πως το θέμα δεν είναι απλά ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε χθες και με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρυ Πάιατ, με τον οποίο συζήτησαν για περιφερειακά ζητήματα και ιδίως για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Η αμερικανική στάση είναι κρίσιμη στο ΝΑΤΟ, όπου η Γαλλία έχει ανοίξει μέτωπο με την Τουρκία λόγω Λιβύης.

Παράλληλα η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της με Ισραήλ και Αίγυπτο και διαθέτει πλέον διπλωματικό «όπλο» τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα προσπαθεί να προσεγγίσει τη Ρώμη και μέσω Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε από χθες κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αρχής γενομένης από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Λύσης Α .Μυλωνάκη και του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και την Παρασκευή με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου