Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Χαρδαλιάς: Ο ιός παραμένει εκεί έξω επικίνδυνος, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν

Πρώτες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας - Τι είπε για τον 

Την πρώτη ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα μετά τη διακοπή των καθημερινών ανακοινώσεων από το υπουργείο Υγείας έκανε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ξεκινώντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο αποτέλεσαν επί μήνες το «δίδυμο» της ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό, εξηγώντας πως εάν ήταν και οι δύο μαζί και εάν η ενημέρωση ήταν και πάλι καθημερινή, αυτό θα σήμαινε κατάσταση συναγερμού, «αλλά ευτυχώς δεν είμαστε εκεί».

Όπως είπε, στόχος της νέας αυτής διαδικασίας είναι η έγκαιρη ενημέρωση για το άνοιγμα της χώρας και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Δίνοντας το στίγμα της κατάστασης, ο υφυπουργός είπε πως ο ιός είναι εκεί έξω επικίνδυνος, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς το πόσο προσεκτικοί είμαστε.

Κατά τον απολογισμό που έκανε, από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος Sars-CoV2 έχουν καταγραφεί στη χώρα 4.007 κρούσματα, 435 είναι ενεργά σήμερα, 1.030 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, 2.337 ανάρρωσαν στο σπίτι τους και 195 υπέκυψαν στην Covid-19.

Από την πρώτη έως τις 19 Ιουλίου έχουν περάσει τα σύνορα 918.032 άτομα, εκ των οποίων 622.652 αεροπορικώς, σε έλεγχο υποβλήθηκε το 13,9% και τα επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 295. Η χώρα από την οποία προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Σερβία.

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η υγεία των πολιτών, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, και επισήμανε πως παρά τα αυξανόμενα κρούσματα,  παραμένουν χαμηλά οι διασωληνωμένοι, που ήταν χθες 12.

«Οι χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά» υπογράμμισε.

Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δεύτερο κύμα, δίνουμε έμφαση σε δύο σημεία:


  1. Τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο χεριών κτλ
  2. Αποφυγή συναθροίσεων

Γι' αυτό και αναστείλαμε τα πανηγύρια τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου, πρόσθεσε, ενώ έκανε ειδική μνεία στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε πανηγυρισμούς οπαδών, τονίζοντας πως ρισκάρουν τη δική τους υγεία και των οικείων τους, «μας λυπούν τέτοιες καταστάσεις, ο ιός παραμένει εκεί έξω επικίνδυνος» είπε.

Η συλλογική ευθύνη, συνέχισε, απαιτεί να αναβάλλονται τέτοιες εκδηλώσεις, η ατομική ευθύνη επιβάλλει άρνηση συμμετοχής, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όχι με τιμωρητική διάθεση, κατέληξε, στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου