Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Φονική φωτιά στο Μάτι: Στο «κάδρο» των ευθυνών ενδεχομένως νέα πρόσωπα

Τι αναφέρει έγγραφο που βρίσκεται στη δικογραφία

Πέντε ελικόπτερα ήταν διαθέσιμα από το 4ο Τάγμα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας την ώρα που ξεκίνησε ο φονική φωτιά στο Μάτι, ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως, καθώς κανείς δεν φρόντισε να απογειωθούν.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που βρίσκεται στη δικογραφία για το Μάτι και φέρεται να είναι ένα από τα στοιχεία που επικαλείται ο αρμόδιος ανακριτής, ζητώντας την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Το συγκεκριμένο στοιχείο έρχεται να συμπληρώσει τα κομμάτια του πάζλ της ασυνεννοησίας που κόστισε 102 ζωές και περιουσίες, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπουν στο «κάδρο» των ευθυνών και άλλα πρόσωπα.

Από τα στοιχεία φαίνεται να προκύπτει η χαώδης κατάσταση που επικρατούσε και η απουσία έστω και του στοιχειώδους κεντρικού συντονισμού για την αξιοποίηση των εναέριων πυροσβεστικών και θαλάσσιων διασωστικών μέσων.

Ακόμη κι αν η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι ανθρώπινες ζωές, έλεγε αρμόδια δικαστική πηγή.

Η μη έγκαιρη αξιοποίηση των εναέριων μέσων και των θαλάσσιων διασωστικών μέσων την μοιραία ημέρα καταγράφεται και σε μαρτυρικές καταθέσεις που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο ανακριτικό αίτημα βάρυναν, μεταξύ άλλων, οι καταθέσεις του πρώην και του νυν αρχηγού ΓΕΕθΑ, κ.κ.Ευάγγελου Αποστολάκη και Κωνσταντίνου  Φλώρου, οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις περί απόπειρας συγκάλυψης του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατέθεσαν πως δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Μάλιστα, επισήμαναν ότι με δική τους πρωτοβουλία εστάλησαν τα σωστικά μέσα, τα οποία όμως έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.

Στη λίστα με τα στοιχεία που φέρεται να έχει στα χέρια του ο ανακριτής βρίσκονται ευρήματα από οκτώ εφόδους που έχει πραγματοποιήσει, ενώ προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πάντως, αύριο αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτή ο δήμαρχος Ραφήνας, Γ. Μπουρνούς, ο οποίος έχει κληθεί σε απολογία.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου