Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί ένα παγκόσμιο μνημείο – «Ημέρα θλίψης και πίκρας για τον χριστιανισμό»

Πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια

Σε λίγη ώρα η Αγία Σοφία θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί.

«Είναι μια μέρα θλίψης και πίκρας για τον χριστιανισμό», είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και προσέθεσε: «Είναι μια δύσκολη μέρα και για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο τούρκος πρόεδρος εργαλειοποιεί ένα μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης».

Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης ο Ερντογάν προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τη νέο-οθωμανική ιδεολογία του στην Ανατολή.

«Παίρνει ένα μνημείο και προσπαθεί να στείλει μηνύματα αντίθετα από αυτά που ο ίδιος ο πολιτισμός στέλνει στην κοινωνία. Και αυτό είναι διχαστικό».

Τέλος, τόνισε ότι όλη αυτή η έντονη προκλητικότητα είναι ένα ακόμη αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Έτοιμη» για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή η Αγία Σοφία
Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα, μετά από 86 χρόνια, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι χώροι για τους πιστούς θα ξεκινήσουν να ανοίγουν σήμερα στις 10 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου». Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς

Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

πηγή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου