Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα κορονοϊού – Σύψας: Του χρόνου το καλοκαίρι το εμβόλιο στην Ελλάδα

Τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που γρίπη και κορονοϊός θα συνυπάρχουν, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας

Για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας αλλά την κυκλοφορία του εμβολίου του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον», τόνισε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Δε μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ορφανά κρούσματα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών, και αυτό γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 30 περίπου κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα.

«Αυτό δείχνει ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση», επεσήμανε ο κ. Σύψας. «Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε.

Τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορονοϊό θα συνυπάρχουν. Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη, είπε ο καθηγητής.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου